Crno tržište puno cigareta iz Mojkovca

Šteka brenda “monte” u Tuzima se prodaje za šest eura, pred Gintašem u Podgorici sedam eura, a u legalnim maloprodajnim objektima 7,5 eura
1489 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 19:33h

U Agenciji za duvan i Montenegro tabako kompaniji (MTC), koja gazduje mojkovačkom fabrikom cigareta, sa nevjericom gledaju na optužbe poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića da se brend “monte” prodaje na ulici sa akciznom, ali i bez akcizne markice na paklici.

Ekipa “Vijesti” je, ipak, u prijepodnevnim časovima pred Gintašem i na Tuškoj pijaci bila u prilici da kupuje švercovane cigarete iz Bosne Hercegovine i Srbije, ali i mojkovački “monte”, uredno označen akciznom markicom crnogorskog Ministarstva finansija.

Javna je tajna da dvije decenije postoji organizovani šverc cigareta u Tuzima i u nekoliko pograničnih opština na sjeveroistoku Crne Gore, uključujući i Berane. U to su se juče ponovo uvjerili i reporteri “Vijesti”.

Šteka brenda “monte” sa markicom u Tuzima se prodaje za šest eura, pred Gintašem u Podgorici sedam eura, a u legalnim maloprodajnim objektima 7,5 eura.

Na pitanje “Vijesti” da odgovori na pitanje otkud cigarete “monte” na ulici, advokat MTC-a Zoran Piperović je odgovorio da je Damjanović pokazao kutiju sa akciznom markicom.

Javna je tajna da dvije decenije postoji organizovani šverc cigareta u Tuzima i u nekoliko pograničnih opština na sjeveroistoku Crne Gore

“Niko nije pokazao kutiju “montea” bez akcizne markice. Ako se priča da je kutija “montea” bez akcizne markice, tražiću da se to dokaže, kao i da se dokaže da je porijeklo te paklice iz fabrike u Mojkovcu. A mi smo spremni da nadležnim organima odgovaramo za te optužbe. Mislim da je ta ponuda fer”, rekao je Piperović.

Rast takozvane specifične akcize na cigarete za oko 50 odsto, a samim tim i rast maloprodajnih cijena, početkom i u prvoj polovini 2012. godine stvorio je bolje mogućnosti za zaradu švercerima i uticao na pad prodaje većine stranih i domaćih brendova duvanskih proizvoda.

Direktorica Agencije za duvan Branislava Božović saopštila je “Vijestima” da “nemaju nijednu prijavu” da se na domaćem tržištu sada nelegalno prodaju cigarete iz Mojkovca.

“U Agenciji ne razumijemo motiv za prodaju cigarete na ulici ukoliko je na paklici uredno postavljena markica, kao dokaz da je za nju plaćena akciza. Pitamo se zašto bi se cigareta sa zvanično najnižom cijenom na tržištu od 75 centi prodavala na ulici i ako je to tačno, bilo bi dragocjeno da znamo po kojoj cijeni se ona plaća”, navela je Božović.

Ona je istakla da je za ovu instituciju najvažnije da je brend “monte” uredno registrovan u oktobru 2011. godine, kao i da MTC i njegova fabrika imaju licencu za proizvodnju i prodaju cigareta na veliko.

U Agenciji su upoređivali paklicu koju je javno pred kamerama pokazao Damjanović i onu koju oni imaju, kao zvanično registrovanu, i nijesu mogli uočiti da postoji neka razlika.

Prema podacima Agencije za osam mjeseci 2012, i za čitavu 2011. godinu mojkovačka fabrika je na tržištu učestvovala sa svega oko dva odsto, a Duvanski kombinat u stečaju sa 6,5-7 odsto. Za prvih osam mjeseci 2012. godine fabrika u Mojkovcu koja je prijavila brendove „monte“, „tara“-plava, „tara“-bijela“ i „serdar“ prodala je ukupno oko 15,5 tona cigareta od čega se na prodaju “montea“ odnosi oko 9,7 tona. Za osam mjeseci 2011. MTC je prodao oko 19,2 tone, a za čitavu godinu 31,32 tone. Brend „monte“ se, prema podacima Agencije, prodavao samo posljednja tri mjeseca 2011. i prodato je ukupno nešto više od pet tona (5,05 tona).

Tokom 2009. i 2010. godine iz MTC-a su se hvalili da spasavaju Duvanski kombinat jer mu mjesečno naručuju rezanje od 30 do 60 tona duvana.

Dobra računica za šverc „marlbora” iz Srbije

Ekipa “Vijesti” juče je na nekoliko lokacija u glavnom gradu kupovala švercovane cigarete sa akciznim markicama Srbije i Bosne i Hercegovine.

Šteka brenda “rojal” u Tuzima košta, na primjer, osam eura, a tamo se mogu kupiti gotovo sve cigarete. Paklica i dalje ubjedljivo najprodavanije cigarete na domaćem tržištu sarajevske “drine”, na trafici košta 1,2 eura, dok se na ulici navodno bolja i kvalitetnija paklica istog proizvođača, ali sa bosanskom markicom, prodaje po cijeni od 1,5 eura.

Ista paklica u BIH košta 2,5 konvertabilne marke, što je otprilike isto sa cijenom po kojoj se “drina” prodaje na našim trafikama.

Paklica i dalje ubjedljivo najprodavanije cigarete na domaćem tržištu sarajevske “drine”, na trafici košta 1,2 eura, dok se na ulici navodno bolja i kvalitetnija paklica istog proizvođača, ali sa bosanskom markicom, prodaje po cijeni od 1,5 eura

Značajnu zaradu šverceri ostvaruju preprodajom američkog “marlbora” flavor plus, čija se paklica u trafikama u Crnoj Gori prodaje za 2,3 eura, pred Gintašem za 2,2 eura, dok u Srbiji ovaj brend košta 210 dinara ili prema jučerašnjem kursu oko 1,85 eura. Preprodavac koji ovu vrstu cigareta kupuje u Srbiji po boksu zarađuje 3,5 eura.

Paklice iz nepopisanih zaliha?

Kada je prvi put Agenciji za duvan, u oktobru 2011, prijavljen kao brend, “monte” je imao maloprodajnu cijenu od 50 centi.

U nadležnim državnim organima zasad ne mogu da odgonetnu pravi motiv zašto se ova domaća cigareta, iako sa najnižom cijenom na tržištu od 75 centi po paklici, na ulicama i dalje masovno prodaje za 60 ili 70 centi.

“Za Poresku upravu je najvažnije da je naplaćena akciza. Posljednjih nekoliko godina konstantno bilježimo rast u naplati ove dažbine. Udruženim snagama treba da se borimo protiv ovakvih pojava, ali s obzirom na to da je uličnih prodavaca sada manje nego nekoliko godina unazad, smatramo da to ne može previše uticati na prihode. Slični slučajevi postoje i u drugim zemljama”, rekao je nezvanično “Vijestima” visoki funkcioner Poreske uprave.

Jedna od mogućnosti je da cigarete “monte” koje se prodaju na ulici potiču iz neprodatih zaliha koje nijesu popisane na prelazu između 2011. i 2012. godine što je bila zakonska obaveze koja namjerno nije urađena. To bi značilo da su te zalihe tolike da se cigarete mogu prodavati već 10 mjeseci.

“I to je, ali samo teretski moguće”, složio se visoki funkcioner Poreske uprave.

U Beranama se švercuje i u legalnim trafikama

U Beranama se na legalnim kioscima, kao i obično, mogu naći različiti brendovi cigareta, među kojima nije bilo mojkovačkih, ali zato jeste “eva slims”, “guloaz” i drugih bez akciznih markica. Cigarete bez akciznh markica su nešto jeftinije od onih sa markicom.

„Vijesti“ su ranije pisale o slučaju kada je jedan građanin Berana kupujući pred najavljeno poskupljenje nekoliko šteka ne baš jeftinih cigareta „guloaz“, u kutijama pronašao više cigareta marke „vest“ nego „guloaza“.

U Kolašinu i Mojkovcu mogu se naći kutije cigareta “monte” bez akcizne markice i celofana

Razloga za čuđenje je bilo tim prije jer su na kutujama bile uredno nalijepljene akcizne markice crnogorskog Ministarstva finansija. „Vijesti“ su tada pisale da su taj i drugi slučajevi potvrdili sumnje da šverc duvana preko Crne Gore nikada nije prestao, i da na granici Crne Gore i Kosova postoji najmanje sedam ilegalnih puteva kojima mogu preći terenska vozila, a na nekima i šleperi.

Kutije „monte” bez markice dijeli DPS

U Kolašinu i Mojkovcu mogu se naći kutije cigareta “monte” bez akcizne markice i celofana.

Više osoba je “Vijestima” saopštilo da te cigarete potiču od aktivista lokalnog DPS-a i da ih dijele kako bi obezbijedili glasove. “Vijesti” nijesu mogle da dobiju potvrdu da cigarete dijeli DPS.

“Od 250 do 400 paklica se dobija, kako se ko dogovori. Nekoliko mladih ljudi, bez posla i novca kupuju pa preprodaju cigarete, i raspituju se kako mogu doći do njih”, kazao je izvor “Vijesti” koji je i pokazao paklice cigareta dobijene od komšije.

U opozicionim partijama u ovim gradovima kažu da su čuli za to, ali da nemaju dokaze, pa ne žele da komentarišu.

Galerija

Bonus video: