Subvencija je manje kad je struja skuplja

Vlada nije duplirala broj korisnika pomoći za plaćanje električne energije, dobija je samo 13.106 domaćinstava
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 17:41h

Broj domaćinstava kojima se obračunava subvencionirana cijena električne energije stagnira na oko 13.000 tokom ove godine iako su iz Vlade, kada su promovisali program subvencija, tvrdili da će tim olakšicama brzo biti obuhvaćeno potencijalnih 27.000 potrošača.

Broj potrošača koji koriste subvenciju, saopšteno je "Vijestima" iz Elektroprivrede (EPCG), u avgustu je iznosio 13.106, što je u odnosu na jul povećanje za 220, a u odnosu na jun za 570 domaćinstava.

Prošle godine, kada je struja bila jeftinija, subvencije je koristilo 13.700 potrošača.

Pomoć iz državnog budžeta za plaćanje električne energije u avgustu je iznosila 166.700 eura.

Iz Vlade od početka godine najavljuju da će proširiti spisak korisnika subvencija, a naročito su obećanja uslijedila. kada je najavljeno poskupljenje struje. Cijena za domaćinstva je povećana od 1. avgusta.

"Najveći broj potrošača koji ostvaruju pravo na subvenciju za utrošenu električnu energiju je u Beranama (2.279 potrošača), Podgorici (2.195) i Bijelom Polju (2.065)", naveli su iz EPCG i dodali da kompanija subvenciju obračunava kupcima na osnovu spiska kojeg svakog mjeseca dobija od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Građani trpe udare povećanja cijene električne energije, a ove godine iz dva navrata. Prvi put je struja poskupjela od 1. januara za 6,8 odsto, a od 1. avgusta za dodatnih 5,86 odsto i trenutno iznosi 9,5 centi, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Pooštreni uslovi

Vlada je usvojila novi program za subvencioniranje najosjetljivijih slojeva stanovništva, kojim je teoretski proširen opseg potencijalnih korisnika, ali je pooštrenim uslovima za sticanje tog prava zapravo ograničila njihov broj.

Najstrože pravilo je ono prema kojom pravo na subvenciju stiču samo oni potrošači koji nemaju dug ili su sa EPCG potpisali protokol o izmirenju zaostalih obaveza. Iako ne postoji precizna evidencija, logično je da najsiromašniji građani imaju i najveće probleme pri redovnom plaćanju utrošene električne energije.

„Na spisku za subvencije je bilo 13,7 hiljada građana, a on je sada proširen na 27.000. Da bi svi građani stekli pravo na subvencije, potrebno je da sklope ugovor sa EPCG o poravnanju dugovanja. Većina nije to uradila pa je broj korisnika subvencije manji"

Lista kategorija je sa prethodnih četiri povećana na sedam socijalnih kategorija, što, pokazala je praksa, nije pomoglo da se broj korisnika poveća sa sadašnjih oko 13.000. Uslovi za subvencije dopunjeni su još jednim novim, pa se ukida fiksno umanjenje za mjesečne račune od preko 60 eura, već se svi, bez obzira na iznos, smanjuju proporcionalno za 40 odsto.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koji je predlagač modela obrazlaže ga time da "želi da podstakne građane na štednju struje".

Umjesto podsticanja građana na štednju, Vlada je neadekvatnim mjerama izazvala bunt. Niz građanskih protesta iniciran je upravo zbog sve skuplje električne energije koja će, na osnovu odluka Regulatome agencije za energetiku (RAE) o dozvoljenim prihodima energetskih kompanija, rasti i narednih godina.

Nepravedni model

Novi vladin program subvencioniranja električne energije kritikovali su i sindikalne centrale. Iz Saveza sindikata (SSCG), koji nije poznat po oštrijem suprotstavljanju odlukama vladinih organa, saopštili su da su nezadovoljni tim modelom, ocjenjujući ga nepravednim.

Oni smatraju da odluka da se subvencije odobravaju samo domaćinstvima čiji mjesečni račun za struju ne prelazi 60 eura, ne ohrabruje, jer je procenat takvih porodica nizak iako nema konačnih podataka koliko ih je tačno.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja su procijenili da će najveću subvenciju za utrošenu struju imati korisnici prava na ličnu invalidninu i oni koji su smješteni u drugu porodicu, i to u iznosu od 80 odsto. To pravo korisnici lične invalidnine od početka ove gpdine nijesu mogli ostvariti, jer je većina zahtjeva odbijena, a na to su se oni javno žalili.

Drugi nivo stope subvencije od 40 odsto podrazumijeva korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, njege i pomoći drugog lica, prava na materijalno obezbjeđenje boraca.

Pravo na subvenciju imaju nezaposleni kojima je utvrđen status invalida rada druge ili treće kategorije u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukoliko prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze 158,7 eura. Isto pravo imaju i nezaposlene osobe ometene u razvoju koje su razvrstane u određenu kategoriju i stepen ometenosti u skladu sa posebnim zakonom, a završile su redovno, kao i obrazovanje u specijalnoj školi.

Subvenciju, ako ispune ostale uslove, imaju i nezaposlene osobe koje su završile obrazovanje uz prilagođeno izvođenje obrazovnog programa i pružanje dodatne stručne pomoći ili posebnom obrazovnom odnosno vaspitnom programu.

Program subvencioniranja po ovom modelu važiće do kraja godine.

Ministrovih 27.000

„Na spisku za subvencije je bilo 13,7 hiljada građana, a on je sada proširen na 27.000. Da bi svi građani stekli pravo na subvencije, potrebno je da sklope ugovor sa EPCG o poravnanju dugovanja. Većina nije to uradila pa je broj korisnika subvencije manji", saopštio je ljetos ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

EPCG omogućava građanima koji su nagomilali dug za struju da potpišu poseban sporazum kojim se obavezuju da će dugovanja izmiriti kroz 18 mjesečnih rata. Osim subvencije za kategorije obuhvaćene Vladinim programom, građanima koji redovno plaćaju račune odobren je mjesečni popust od 10 odsto.

Galerija

Bonus video: