Arhitektonsko rješenje tima iz Londona najbolje za novi hotel u Kotoru

"Kotor zaslužuje samo najbolje", bilo je sve što je rekao ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić koji je prisustvovao prezentaciji
127 pregleda 5 komentar(a)
hotel Kotor, Foto: Radiokotor.info
hotel Kotor, Foto: Radiokotor.info
Ažurirano: 03.10.2012. 14:12h

Izgradnja hotela sa sa pet zvjezdica na lokaciji sektor 15 Sveti Matija-ušće rijeke Škurde, odnosno na lokaciji bivšeg URC-a u Kotoru, trebalo bi da počne polovinom 2013. a završetak radova i datum otvaranja planira se za maj 2015. Ukupna vrijednost investicije iznosi 32 miliona eura, saopšteno je na prezentaciji i izložbi radova sa konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje hotela.

Stručni žiri na čelu sa predsjednikom, dekanom Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice Goranom Radovićem od 11 pristiglih radova odabrao je njih pet koji su nagrađeni, a prvonagrađeni je projekat autorskog tima iz Londona.

Radović je kazao da je idejno rješenje autora iz Londona prepoznato kao najbolje u valorizaciji ukupnih potencijala lokacije i njenih kontakt zona, analizirajući postojeći uticaj koji se ogleda kako u urbanističkom, tako i u arhitektonsko oblikovnom smislu.

"U radu su naglašeni i korišćeni povoljni uslovi lokacije na osnovu kojih se povezuju kvalitetna rješenja dobrih vizura iskazana kroz smještajne jedinice i druge društvene sadržaje. Korišćena je i vodena površina i njeno uvođenje u objekat, izraženi preko mandraća i izdužene forme spratnog bazena te tako predstavljaju okosnice cijelog objekta, što ovom radu daje poseban kvalitet", kazao je Radović.

"Kotor zaslužuje samo najbolje", bilo je sve što je rekao ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić koji je sa premijerom Igorom Lukšićem prisustvovao prezentaciji.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je čestitajući autorima izabranog najboljeg idejnog rješenja, iskazala uvjerenje da će se njegovom primjenom efikasno valorizovati ukupni potencijal urbanističke parcele nekadašnjeg URC-a.

"Imamo bogatu turističku ponudu i bilježimo pozitivne rezultate u ovoj oblasti, ali će tek izgradnja visokorangiranog većeg hotelskog objekta na pravi način zaokružiti turističke potencijale naše opštine. Hotel visoke kategorije, sa 100 soba i 50 apartmana, te bogatim pratećim sadržajima-imaće izuzetno pozitivne efekte na budući razvoj kotorskog turizma", kazala je Ćatović.

Ukupna suma za nagradni fond za Konkurs iznosila je 50.000 eura, a isplatu nagrada će obaviti investitor "Kotor Bay Hotel".

Prvonagrađeni dobija 20.000 eura kao i prioritet u zaključenju ugovora o projektovanju, drugonagrađeni 14.000, a treći 8.000 eura.Otkupljena su i dva rada autora iz Beograda.

Bonus video: