Budva naplatila dug: Račun Stanka Subotića manji za 10 hiljada

Opština Budva naplatila dug za porez kompaniji "Manola managment LTD"sa Djevičanskih ostrva, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen
64 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 18:59h

Opština Budva naplatila je 10.500 eura duga na ime poreza kompaniji „Manola management LTD“ sa britanskih Djevičanskih ostrva, firmi iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko – Cane Subotić. Time je „skinula“ hipoteku na dio luksuzne vile “Montenegro“, koja je u vlasništvu te of šor kompanije.

Vila “Montenegro“ iznenada je, prije godinu, nakon što je srpsko tužilaštvo tražilo zapljenu imovine Subotića, “prešla” u vlasništvo misteriozne of šor kompanije „Manola management LTD“ sa britanskih Djevičanskih ostrva, iza koje, kako su objavili mediji, stoji kontroverzni biznismen.

Opština Budva je prije godinu upisala hipoteku na prvi sprat drugog dijela vile “Montenegro”, površine 103 kvadrata, zbog duga novog vlasnika od 2.616 eura na ime poreza na nepokretnost.

Ukupan iznos poreza, kako je i potvrđeno u Opštini, bio je 10,5 hiljada eura, što je kompanija prije nekoliko dana u potpunosti izmirila, čime su se stekli uslovi da se i „skine“ hipoteka sa tog dijela vile.

Upravo je Opština, sprovodeći, kako su naveli, poreski postupak radi obezbjeđivanja poreskog potraživanja, upisala hipoteku na imovinu kao garanciju vraćanja duga. Takav postupak se sprovodi za sve poreske dužnike, pa, kako je pojašnjeno, kompanija „Manola managment“ nije izuzetak.

Osim duga prema Opštini, kompanija „Manola managment“ je, uoči lokalnih izbora, izmirila i dugovanja prema Prvoj banci, vlasništvo porodice Đukanović, koja je do skoro držala hipoteku na dvoetažnu građevinu, na ime kredita od 120 hiljada eura.

Da je to tako potvrđuje činjenica da je hipoteka Prve banke izbrisana iz rubrike „tereti“, iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine Crne Gore. Prva banka je do skoro imala hipoteku na dvorište površine 252 kvadrata, kao i na dvoetažnu zgradu od 362 kvadrata, sa zabranom otuđenja.

U katastarskim podacima Uprave za nekretnine od prije godinu, na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi vila “Montenegro”, upisana je inostrana kompanija sa Djevičanskih ostrva - “Tortola”, koja u svojini 1/1 ima 1.790 kvadrata zemljišne parcele i 362 kvadrata stambenog prostora.

Vila, koja je godinama bila sinonim luksuza, tajnih zabava i žurki, već nekoliko godina ima svoju turističku svrhu, pa je moguće i preko interneta obezbijediti u njoj zakup sobe i ljetovati na Svetom Stefanu

Firma sa dalekih ostrva prenijela je u svoje vlasništvo kaskadnu četvorospratnu „porodičnu zgradu“, kako se navodi u podacima, koja ima 12 soba, i to po tri u podrumu i prizemlju, pet na prvom spratu i jednu sobu od 70 kvadrata u potkrovlju.

Vila, koja je godinama bila sinonim luksuza, tajnih zabava i žurki, već nekoliko godina ima svoju turističku svrhu, pa je moguće i preko interneta obezbijediti u njoj zakup sobe i ljetovati na Svetom Stefanu.

Od Njega tursa naplaćeno šezdeset hiljada eura

Opština Budva je prije dva dana sa računa crnogorsko-ruske kompanije „Njega turs”, koja je vlasnik hotela “As” u Perazića dolu, skinula 60.000 eura na osnovu poreskih potraživanja.

Nakon dvije godine pauze, prije nekoliko dana počeli su radovi na gradilištu tog hotela, potvrđeno je “Vijestima”. Na gradilištu je angažovano 50 radnika. Priča o ”Asu” počela je u maju 2002, kada je za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka crnogorsko-ruska kompanija “Njega-turs”, sa sjedištem u Moskvi, kupila hotel, uz obavezu da će ga 2003. staviti u funkciju.

Ugovorom, zaključenim 24. maja 2002, investitor se obavezao da investira 22 miliona maraka u hotel “As” i njegovu infrastrukturu, kako bi do kraja 2003. godine ispunio uslove za međunarodne standarde koji se zahtijevaju za hotele sa četiri zvjezdice, sa konferencijskim centrom i kazinom. Tako je barem pisalo u ugovoru o kupoprodaji nekadašnjeg elitnog hotela. Ipak, do danas hotel nije završen.

Galerija

Bonus video: