Kinezi bi u drugi blok TE uložili 300 miliona

Ponuda kineske kompanije sadrži predlog tehničkog rješenja za dvije opcije izgradnje drugog bloka Termoelektrane
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 07:20h

Iz najbrže rastuće ekonomije na svijetu, Kine, juče je Vladi stigla ponuda za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima vrijedna oko 300 miliona eura, saopšteno je sinoć “Vijestima” iz izvršne vlasti.

“China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd dostavila je Ministarstvu ekonomije ponudu za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između vodeće kineske kompanije u oblasti termopotencijala i Vlade Crne Gore koji su, 29. avgusta ove godine, u Šangaju, potpisali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd, Ši Li”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ponuda kineske kompanije, koja je dostavljena, sadrži predlog tehničkog rješenja za dvije opcije izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

“Prva je izgradnja instalisane snage 220 megavata, a druga 300 MW, dok je predviđena vrijednost investicije znatno povoljnija od prvobitne procjene”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Prvobitna procjena, koja je rađena za Elektroprivredu, iznosila je oko 340 miliona, a starom Strategijom razvoja energetike je bilo predviđeno oko 170 miliona za drugi blok jer je završena trećina infrastrukture.

Izvor “Vijesti” iz Vlade objašnjava da je vrijednost ukupne investicije u prvoj varijanti nešto manja od 300 miliona, a u drugoj preko tog iznosa.

“Tehničko rješenje je već dostavljeno EPCG na procjenu. Sljedeći korak je dogovor oko finansijskog aranžmana na bazi preliminiranih razgovora koji su vođeni u Kini, u smjeru povraćaja sredstava iz električne energije koja će biti proizvedena u budućoj TE. Drugi blok TE Pljevlja jedan je od projekata kojim je Ministarstvo ekonomije apliciralo za program 12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”, naglasili su iz Ministarstva.

Na samitu u Varšavi je dogovoreno učešće Crne Gore u programu za koji je Vlada Kine izdvojila ukupno 10 milijardi dolara za sve istočnoevropske države.

“Ministarstvo ekonomije je, projektima u oblasti termopotencijala, kao što je drugi blok TE, ali i hidropotencijala koji podrazumijeva valorizaciju potencijala Komarnice i Morače, pozicioniralo Crnu Goru kao prvu zemlju u regionu koja je prijavila konkretne projekte i aplicirala za fond od 10 milijardi dolara”, podsjetili su iz Ministarstva ekonomije.

Vrćanje investicije kroz državni kredit ili udio u EPCG

Sa kineskim partnerima tek naknadno treba da se definiše model vraćanja ovog ulaganja. Moguće je da će to biti kredit koji će vraćati Vlada ili Elektroprivreda Crne Gore.

Nije isključena ni mogućnost da se Kinezima ponudi i vlasnički dio u EPCG s tim što bi u toj varijanti prethodno bili obavezni razgovori sa italijanskom kompanijom A2A koja kontroliše blizu 44 odsto vlasništva.

U svakom slučaju, ukoliko Vladi bude prihvatljiva kineska ponuda o modalitetima vraćanja investicije naknadno će se pregovarati.

Galerija

Bonus video: