Geološko istraživanje pokazalo: U Mojkovcu bi godišnje topili 15,5 tona srebra

Koncesionar rudnih nalazišta u Brskovu dobio dobre rezultate sa istraživanja nalazišta
150 pregleda 0 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2012. 14:18h

Britanski portal za investitore Proactive Investors objavio je rezultate geoloških istraživanja na Bjelasici kod Mojkovca prema kojima bi vlasnik koncesija australijska kompanija Balamara Resources Limited (BRL), imao “najznačajniji proizvodni centar u srednjoj Evropi”.

Rezultati istraživanja, kako je navedeno, pokazali su da na dubini od devet metara postoje naslage u kojima se nalazi 340,4 grama srebra po toni rude, 2,43 odsto cinka, 1,74 odsto olova i 0,25 odsto bakra.

Studija izvodljivosti, na osnovu tih rezultata, je za cilj postavila godišnju preradu 500 hiljada tona rude kojom bi se moglo prizvesti po 12.000 tona cinka i olova, 2.000 tona bakra i 500.000 unci srebra. Kako je unca srebra teška 31 gram, to bi značilo da bi se u Mojkovcu moglo godišnje proizvoditi 15,5 tona ovog plemenitog metala.

Prema sadašnjim cijenama metala na berzi proizvedena količina cinka vrijedila bi 24 miliona dolara, olova 25,2 miliona, bakra 16,2 miliona, a srebra 17,3 miliona, ili ukupno 82,7 miliona dolara ili 63,7 miliona eura prema sadašnjem kursu.

Generalni direktor kompanije Mike Ralston je kazao, kako prenosi ovaj portal, da ih raduju najnoviji rezultati analiza, jer dodatno uvećavaju vrijednost njihovog projekta u Crnoj Gori, koji se, kako je istakao, mijenja velikom brzinom.

Australijanci su ranije najavili da će, ukoliko istraživanja i studija opravdanosti pokaže da im je investicija isplativa, u otvaranje rudnika uložiti do 50 miliona eura

„Cijene srebra su nedavno porasle za više od 25 odsto i mi vjerujemo da su i srednjoročne prognoze cijena cinka takođe pozitivne, s oobzirom na osnove ponude i potražnje za ovim metalom“, rekao je Ralston.

Balamara je nedavno udvostručila svoje kapacitete za bušenje na projektu Monti (kako nazivaju nalazište kod Mojkovca), u okviru koga su dva seta opreme za bušenje u pogonu 24 sata dnevno na nalazištu Brskovo kako bi se realizovale bušotine i procijenile dalje granice ovog nalazišta visokokvalitetnog srebra, navodi portal.

Australijska kompanija je koncesioni ugovor za Brskovo sa Ministarstvom ekonomije potpisala 10. decembra 2010, a stupio je na snagu dva mjeseca kasnije. Prvi istražni radovi počeli su prošle jeseni a koštali su investitora oko tri miliona eura.

Glavni geolog Kevin Aleksander je rekao investitorima da se tri područja kontinuirane mineralizacije cink-olovo-srebro prostiru na prostoru dužine 80, i širine 20 metara

Australijanci su ranije najavili da će, ukoliko istraživanja i studija opravdanosti pokaže da im je investicija isplativa, u otvaranje rudnika uložiti do 50 miliona eura.

Brskovo je nedavno posjetio i pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević koji je kazao da će država, u slučaju očekivanog otvaranja rudnika, po osnovu koncesione naknade dobiti tri odsto vrijednosti koncentrata rude, što bi, prema ranijim cijenama i pretkoncesionim procjenama, iznosilo preko devet miliona eura godišnje.

Glavni geolog Kevin Aleksander je rekao investitorima da se tri područja kontinuirane mineralizacije cink-olovo-srebro prostiru na prostoru dužine 80, i širine 20 metara.

„Dva gornja horizonta se sastoje od mineralizacije cinka i olova uz kombinovani sastav od 10 odsto preko robusne širine od 10 ili više metara. Treći i najniži horizont sadrži veoma visoku koncentraciju srebra, uz visoko prisustvo cinka i olova i čini se da je tek otkriven“, naveo je Aleksander.

On je kazao da će kompanija nastaviti da testira tu zone, s obzirom na to da druga oprema za bušenje radi kao dio novog, trećeg programa bušenja koji je već u toku u Brskovu.

Bonus video: