NVO „Jaz–Mrčevo polje“ protestuje zbog odluke Vlade: Kabl ne može preko polja

NVO “Jaz-Mrčevo polje” pristupilo je oko 500 od ukupno 600 vlasnika zemljišta
113 pregleda 0 komentar(a)
Jaz i Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović
Jaz i Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.09.2012. 18:10h

Nevladina organizacija „Jaz–Mrčevo polje“, koja okuplja vlasnike ovog nacionalizovanog zemljišta, obratila se predsjednicima opština Kotor i Budva i Ministarstvu održivog razvoja i turizma protestujući zbog odluke Vlade da odobri postavljanje energetskih postrojenja i optičkog kabla u ovom dijelu Grblja i obližnjem mjestu Prijevor.

Oni traže da se prihvati prvobitni usvojeni plan. Postrojenje i kabl dio su projekta povezivanja Crne Gore i Italije podvodnim energetskim kablom.

U dopisu, koji potpisuje predsjednik Upravnog odbora Ivo Ilić, je navedeno da je ta NVO u kontaktu sa stanovništvom došla do informacija da se planira otkup zemljišta od građana koji imaju zemljište u katastarskoj opštini Prijevor II i KO Prijevor I, odnosno na lokaciji Mrčevo polje radi pripremanja trase za polaganje kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz.

“Ukoliko stvarno postoji plan da kabl prođe kroz Mrčevo polje ili bilo kojim dijelom zahvati teritoriju zemljišta, to na ovako zamišljen način nije moguće. Razlog je taj što su svi vlasnici zemljišta u Mrčevom polju, prema katastarskoj evidenciji, upisani u zajedničkoj svojini, što znači da pojedinci, kao zajedničari, ne mogu raspolagati zemljištem bez saglasnosti ostalih vlasnika”.

Ovakvo odlučivanje državnih organa je još jedan od niza udaraca na putu potpunog povratka naše đedovine

“Tako je zbog navedenog oblika svojine, u kom je zemljište i vraćeno stanovništvu 90-ih godina, a što mi kao organizacija nastojimo da ispravimo. Dakle, vlasnik zemljišta u Mrčevom polju je zajedničar sa svim ostalim vlasnicima, te stoga ne može preduzimati bilo kakve radnje, jer na taj način povređuje prava ostalih vlasnika zajedničara”, naglasio je Ilić.

On je dodao da se osim toga protive da kabl prolazi kroz Mrčevo polje zbog toga što to direktno utiče na smanjenje vrijednosti zemljišta, pa samim tim nanosi štetu vlasnicima, što, kako navode, neće dozvoliti.

“Ovakvo odlučivanje državnih organa je još jedan od niza udaraca na putu potpunog povratka naše đedovine, i znak da, pored toga što nisu spremni da sprovedu državne pravosnažne odluke, ne poštuju pravo svojine, kao jedno od osnovnih prava propisanog Ustavom”, kazao je Ilić.

On je podsjetio da je većina građana Grblja protiv cjelokupnog plana postavljanja energetskog postrojenja na toj teritoriji, a pogotovo tako blizu naseljenim mjestima, prevashodno zbog štetnog uticaja na zdravlje ljudi.

“Svjesni smo, međutim, da se ta odluka neće promijeniti. Prihvatamo prvobitni usvojeni plan - da trasa za polaganje kabla prođe preko rijeke koja dijeli Mrčevo polje i brdo Višanjska gora, podnožjem brda, ne narušavajući granice zemljišta, sve do rta Jaz“, naveo je Ilić u dopisu.

NVO “Jaz-Mrčevo polje” pristupilo je oko 500 od ukupno 600 vlasnika zemljišta, čija je površina preko dva miliona kvadrata.

Bonus video: