Tužiće Crnu Goru zbog mašine „Radoja Dakića”

Mašinu je dobila firma iz Poljske, koja je platila manje 500 eura nego što je nudio prvorangirani ponuđač iz Srbije koji tvrdi da je konkurentsko preduzeće od starta favorizovano
222 pregleda 10 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.09.2012. 19:15h

Direktor privatne firme RWS Production iz Čačka Rajko Petrović uputio je urgentno pismo predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, predsjedniku Višeg suda Mušiki Dujoviću, premijeru Igoru Lukšiću, ministrima pravde i unutrašnjih poslova Dušku Markoviću i Ivanu Brajoviću, kao i vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić i tražio da hitno zaustave demontažu i otpremu mašine iz fabrike "Radoje Dakić".

On tvrdi da mu je kupovina mašine, pod dosta čudnim okolnostima, onemogućena na javnoj akciji u podgoričkom Osnovnom sudu, u drugoj polovini jula ove godine.

Privatnik iz Srbije je upozorio državne organe u Crnoj Gori da mašina broverka tipa VD 160H škoda iz "Radoja Dakića" svaki čas može biti demontirana i odvezena u Hrvatsku, preko Debelog brijega. Zbog toga traži odlučnu reakciju države jer će u suprotnom, kako je naveo, tužiti državu Crnu Goru i od nje naplatiti štetu koju pretrpi.

Uz asistenciju policije i sudskog izvršitelja iz hale bivše fabrike mašina "Radoje Dakić" početkom prošle sedmice počela je demontaža vrijedne mašine škode broverke koja je prodata za 55.000 eura poljskoj firmi ZPHU Blachmix, u čije je ime licitirao, kao ovlašćeni predstavnik, državljanin Hrvatske Nebojša Putniković.

Petrović sumnja da je namjerno tokom nekoliko sati nakon licitacije eliminisan iz ovog posla

Sumnja da je poljska firma firma bila “favorizovana”

On je potvrdio "Vijestima" da je u Crnoj Gori već angažovao tri pravna zastupnika da ovaj slučaj dovedu do kraja.

Petrovićevi advokati su se Osnovnom sudu obratili nekoliko puta, tražili da se postupak vrati na početak budući da je čačanska firma punudila tokom licitacije najvišu cijenu od 55.500 eura, ali joj nije dozvoljeno da u primjerenom roku i na osnovu valjanog zapisnika uplati taj novac iz inostranstva.

Udruženje manjinskih akcionara “Radoja Dakića” pozvalo je policiju za suzbijanje privrednog kriminala da što prije reaguje u ovom slučaju, ali do sada nije bilo reakcije

Sa druge strane, privatnik iz Čačka sumnja da je drugorangirana poljska firma na ovom nadmetanju bila “favorizovana”, i da joj je omogućeno da kupoprodajnu cijenu isplati čak kroz tri rate i to: prva rata od 10.000 eura u kešu 17. jula, druga 15.000 eura 18. jula i treća u iznosu od 30.000 eura 24. jula ove godine.

Petrović sumnja da je namjerno tokom nekoliko sati nakon licitacije eliminisan iz ovog posla, a da je sudski radnik Dragoljub Kaluđerović “favorizovao” drugorangiranog ponuđača iz Poljske.

“Molim vas da spriječite otimanje naše imovine i nastanak velike materijalne štete. Apelujem za momentalnu reakciju jer mašina može biti odvezena za Hrvatsku svakog časa. Ako mašina bude odvezena, ne preostaje nam ništa drugo do da štetu naplatimo od države Crne Gore”, ističe se u urganciji Petrovića upućenoj državnim organima.

Udruženje manjinskih akcionara “Radoja Dakića” pozvalo je policiju za suzbijanje privrednog kriminala da što prije reaguje u ovom slučaju, ali do sada nije bilo reakcije.

Tražili da Osnovni sud poništi rješenje

Advokat čačanske firme Duško Jovović obratio se u petak predsjedniku Osnovnog suda u Podgorici Zoranu Radoviću i obavijestio ga da je toj instituciji podnio prigovor kao i poseban predlog za izdavanje privremene mjere gdje je kao predlagač obezbjeđenja RWS Production, a protivnik obezbjeđenja Crna Gora - Osnovni sud u Podgorici.

"Cijenim da bi uputno bilo tražiti delegaciju i odlučivanje nekog drugog stvarno nadležnog suda", ističe se u pismenom obraćanju predsjedniku Radoviću.

Ukoliko Osnovni sud ukine napadnuto rješenje i predmet vrati ponovo na odlučivanje, kompanija iz Čačka je tražila podnijetim prigovorom zahtjev za izuzeće izvršnih sutkinja Milene Matović i Radmile Perović, kao i izvršnog radnika Dragoljuba Kaluđerovića.

Bonus video: