Zvati sve one koji znaju o korupciji

U Institutu alternativa smatraju da zakonom nije predviđeno saslušanje građana, jer oni ne mogu snositi političku odgovornost za odluke Vlade
3 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2012. 16:54h

Zakon o parlamentarnoj istrazi ne ograničava Anketni odbor za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Crnogorskog telekoma da traži informacije od svakog pojedinca za kojeg procijeni da je upoznat sa tim procesom, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Institut alternativa (IA).

Oni smatraju da nepreciznu odredbu tog zakona zbog koje su pojedini članovi Anketnog odbora tražili dodatne konsultacije prije nego pozovu pojedince koje je u petak predložio predsjednik Odbora Andrija Mandič, treba tumačiti u duhu tog zakonskog dokumenta, čiji je cilj da se omogući svestrano ispitivanje.

Mandić je ostalim članovima Odbora predložio da se do 1. oktobra, kada ističe rok za saslušanja, pozove devet osoba, a na listi su, osim bivših funkcionera Vlade Mila Đukanovića, Veselina Vukotića, Branka Vujovića i Darka Uskokovića, i bivši direktori Telekoma, nekadašnje Euromarket banke i Atlas grupe Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Milan Perović, Branimir Pajković i Duško Knežević.

Zbog njih petorice u Odboru je došlo do mimoilažanja, jer predstavnici DPS-a smatraju da Zakon o parlamentarnoj istrazi ne dozvoljava njihovo saslušanje, dok je predstavnik SDP-a Raško Konjević tražio dodatne konsultacije u svojoj partiji. Nova sjednica Odbora na kojoj će se glasati o predloženim saslušanjima zakazana je za srijedu.

U IA smatraju da zakonom nije predviđeno saslušanje građana, jer oni ne mogu snositi političku odgovornost za odluke Vlade, ali da nije onemogućeno pozivanje onih koji mogu da pomognu rasvjetljavanju pitanja i “pružiti istinski korisne informacije”.

"Zato ne treba isključiti mogućnost da takve osobe budu pozvane bez zakonske obaveznosti da se odazovu pozivu. U konačnom, Zakon o parlamentarnoj istrazi takvu mogućnost ne zabranjuje, niti je ona u koliziji sa bilo kojim članom zakona", naveli su iz Instituta.

Iz te NVO očekuju da niko od članova Odbora neće blokirati prikupljanje informacija i da podrže “dovoljno široku listu osoba koje će dati izjavu, ne ugrožavajući rok određen Odlukom o osnivanju tog skupštinskog tijela i efikasnost njegovog rada“.

IA je, kako podsjećaju, prije usvajanja Zakona o parlamentarnoj istrazi ukazivala na potrebu uvođenja kaznenih odredbi za neodazivanje na poziv Anketnog odbora i lažno svjedočenje, što se nije desilo.

"Nadamo se da ovaj propust neće blokirati rad Anketnog odbora i da će se svi pozvani odazvati i svjedočiti istinito i cjelovito", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: