U Danilovgradu počeo da radi pogon za proizvodnju sira

Sir iz ovog pogona već se nalazi na trpezama velikih hotela na primorju, poput “Splendida” u Budvi”, rekao je Savjetnik njemačkog udruženja zadrugara dr Edgar Sprer
684 pregleda 17 komentar(a)
sirara Katunjanka, Foto: Jelena Jovanović
sirara Katunjanka, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 06.09.2012. 08:42h

Građane očekuju nova poskupljenja hrane, ali ona će biti takva da ne ugrožavaju njihov životni standard, rekao je u Danilovgradu ministar poljoprivrede Tarzan Milošević i objasnio da su do sada cijene osnovnih životnih namirnica mirovale, a da je svuda u svijetu prisutan rast cijena.

On je u Danilovgradu prisustvovao otvaranju moderne sirare “Katunjanke” čiji je trenutni kapacitet prerada oko 3.000 litara mlijeka, vrijedan 450.000 eura.

Vlasnik “Katunjanke” Vlado Vukotić u siraru koja zapošljava sedam radnika i sarađuje sa 50 proizvođača mlijeka, uložio je zemljište i kredit koji mu je odobrila “Hipotekarna banka”, a predstavnici Udruženja zadruga Rajfhazen iz Berlina omogućili su nabavku opreme vrijednosti oko 200.000 eura.

Otvaranju sirare prisustvovali su predstavnici ambasade Njemačke u Crnoj Gori i lokalne uprave.

Milošević je kazao da primjer ove sirare pokazuje kako jedno domaćinstvo može postati značajan privredni subjekat sa kapacitetom prerade oko 100 tona mlijeka mjesečno.

“To nije malo i otvaranje ovog objekta je od velikog značaja ne samo za porodicu Vukotić, već i za lokalnu upravu i Crnu Goru. Nemjerljiva je podrška njemačkih zadrugara koji su u ovaj i nekoliko sličnih projekata u našoj republici uložili oko 700.000 eura. Njihov cilj je da omoguće seljaku da živi od svog rada, a primjeri poput ove sirare ukazuje da je to moguće”, kazao je Milošević, i dodao da je Danilovgrad primjer zajednice bez biznis barijera.

Savjetnik njemačkog udruženja zadrugara dr Edgar Sprer kazao je da je to udruženje već 12 godina prisutno u Crnoj Gori.

“Crnogorci treba da budu ponosni na svoje proizvode među kojima je i sir koji proizvodi “Katunjanka”. To je vaš brend poput onih koji imaju Italijani ili Francuzi. Sir iz ovog pogona već se nalazi na trpezama velikih hotela na primorju, poput “Splendida” u Budvi”, rekao je Sprer.

Predsjednik opštine Branislav Đuranović kazao je da je ponosan što drugi hvale crnogorske proizvode. On je pohvalio rad lokalne uprave koja za kratko vrijeme izdaje sve potrebne dozvole.

Bonus video: