Anketni odbor zanima šta Vukotić zna o privatizaciji Telekoma

Odbor za ispitivanje korupcije u privatizaciji Telekoma 7. septembra odlučuje koga će saslušati od bivših i aktuelnih funkcionera
116 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 16:24h

Anketni odbor za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Crnogorskog telekoma 7. septembra će odlučiti koga će u drugom krugu saslušati i tako "sklopiti mozaik" na koji je način privatizovana ta kompanija 2005. i da li je, kako je utvrdila istraga u Sjedinjenim Američkim Državama, u tom procesu korumpirano više Vladinih funkcionera.

U petak bi, kako je najavljeno, predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić trebalo da predloži osobe koje treba saslušati, a među kojima je i Milo Đukanović, premijer u periodu privatizacije Telekoma i tadašnji čelnik Savjeta za privatizaciju.

Mandić je "Vijestima" nagovijestio da bi na saslušanje mogao biti pozvan i potpredsjednik Vladinog Savjeta za privatizaciju iz tog perioda, profesor Veselin Vukotić.

"To bi bilo logično, jer su nam potrebne informacije od svih Vladinih predstavnika koji su se bavili tom privatizacijom", naveo je Mandić.

U prvom krugu saslušani su vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović i direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

Državni parlament je formirao Anketni odbor krajem februara, a ima zadatak da ispita sve relevantne činjenice u vezi s privatizacijom nekadašnjeg državnog preduzeća Telekom Crna Gora i utvrdi da li je zaista bilo korupcije. To tijelo ima rok do kraja oktobra da obavi saslušanja, prikupi dokumentaciju, sastavi izvještaj i dostavi ga Skupštini.

Mandić je zadovoljan dosadašnjim radom Anketnog odbora.

"Da nije bilo ovog skupštinskog tijela, saznanja o korupciji u privatizaciji Telekoma bi ostala na nivou iz februara ove godine. Pored toga, unaprijedili smo institut parlamentarne istrage usvajanjem zakona koji će i narednim anketnim odborima dati šira ovlašćenja, što znači i efikasniji rad", kazao je Mandić.

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora, od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i “sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom”.

Njoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene. Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura.

Mandić je kazao da će naredno saslušanje vjerovatno biti i posljednje, jer taj dio posla mora biti završen do 1. oktobra

Sredinom avgusta su u javnosti dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene Anketnom odboru od predstavnika tužilaštva i policije. Objavljena su pojedina saznanja iz crnogorske istrage, i to da su tokom 2005. godine preko tadašnje Euromarket banke obavljane koruptivne isplate u gotovini od oko 2,3 miliona eura, u vezi s privatizacijom Telekoma.

Njen nekadašnji direktor Branimir Pajković potvrdio je nedavno “Vijestima” da je u izjavi tužiocu saopštio da je za firmu “Activa invest”, koja je iz te banke 2005. godine podigla 2,3 miliona eura za koje se sumnja da su namijenjene kao mito u aferi Telekom, čuo od pokojnog Kazimira-Živka Pregla. Pregl je kasnije postao predsjednik Odbora direktora Prve banke koju kontrolišu braća Aco i Milo Đukanović.

Istraga je pokazala da je “sestra visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom” za navodne konsultantske usluge Telekomu isplaćena preko firme Sigma, koja je u vezi sa biznismenom Duškom Kneževićem.

Saslušanja će završiti do 1. oktobra

Mandić je kazao da će naredno saslušanje vjerovatno biti i posljednje, jer taj dio posla mora biti završen do 1. oktobra.

“Naravno, ako tužilaštvo i uprave policije i za sprečavanje pranja novca dođu do nekih novih činjenica u odnosu na one koje smo čuli na prethodnom saslušanju, tražićemo novi sastanak sa njima”, dodao je Mandić.

Galerija

Bonus video: