Dudići izgubili i diskoteku Maksimus

Nedavno je objavljeno da su ostali bez porodične kuće u Dobroti od 192 kvadrata i oko 3.000 kvadrata šume i pašnjaka
586 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 18:24h

Dio imperije jednog od nekada najbogatijih crnogorskih tajkuna, ubijenog Kotoranina Dragana Dudića - Frica, koji je bio bliski poslovni partner odbjeglog Darka Šarića optuženog za međunarodni šverc kokaina, prešla je u vlasništvo Hypo Alpe Adria lizinga.

Luksuzna kotorska diskoteka Maximus, koju je u jeku Šarićevog biznisa prije šest godina izgradio ubijeni Dudić, postala je vlasništvo podgoričkog Hipo Alpe Adria lizinga, nakon što nije otplaćivan kredit od pet miliona eura za koji je založen taj popularni noćni klub.

Tako je zabilježeno u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore, gdje se kao vlasnik atraktivnih poslovnih prostora ukupne površine 1.279 kvadrata u srcu kotorskog Starog grada ne vodi firma Secondo porto, koju je formalno osnovala supruga pokojnog Dudića, Zoja Dudić. Osim diskoteke, Hypo lizing je postao i vlasnik dijela poslovnih prostora.

Dudić, koji je ubijen krajem maja 2010. na terasi kafea “Moca” na starogradskom trgu, jedna je od bitnih firgura koja se pominje u istrazi protiv odbjeglog Šarića.

Protiv Frica je pokrenuta finanijska istraga, a posebno su interesantni podaci da su firme koje su otvorene u Kotoru, a kojima je rukovodio Fric - Bastion komerc i Trekom u stvari bile Šarićevi logistički poslovni centri na Crnogorskom primorju. Dudić se pominjao i da je sve kredite koje je uzimao kod banaka, to činio po nalogu Šarića.

Na katastarskoj parceli 124 katastarska opština Kotor II površine 3.645 kvadrata, na kojoj se nalazi spomenik kulture Citadela, izgrađene su i Dudićeve poslovne zgrade površine 1.279 kvadrata, a u listu nepokretnosti se kao jedini vlasnik vodi Opština Kotor.

Diskoteka bila založena kao hipoteka

Opština je, osim Citadele, vlasnik Kule straža i Kneževe palate, ukupne površine 4.771 kvadrata. U dijelu poslovnih zgrada koje su izgrađene u okviru ovog spomeničkog kompleksa nalazi se i Maximus. Prema podacima iz katastra, radi se o prizemlju od 440 kvadrata, te tri suterenska prostora od 596, 315 i 338 kvadrata, na koje se kao vlasnik upisalo društvo sa ograničenom odgovornošću Hypo Alpe Adria lizing iz Podgorice.

Istoimena banka je, kako se navodi u podacima, upisala 21. januara 2008. hipoteku u iznosu od pet miliona eura sa rokom dospjeća do 18. januara 2014. na teret dužnika Dragana Dudića. Nakon što kredit nije redovno otplaćivan, jer je u međuvremenu Dudić ubijen, banka je, navedeno je u podacima katastra, pokrenula postupak naplate potraživanja, da bi se potom na tu imovinu uknjižila firma Hypo Alpe Adria lizing.

Supruga ubijenog Dudića je podnijela žalbu na rješenja, ali nakon što je Upravni sud odbio njenu žalbu, izgubila je vlasništvo

“Vijestima” je rečeno iz izvora bliskog porodici Dudić da je diskoteka Maximus bila založena kao hipoteka za kredit kod banke. Maximus. Supruga ubijenog Dudića je podnijela žalbu na rješenja, ali nakon što je Upravni sud odbio njenu žalbu, izgubila je vlasništvo. Do tada je diskotekom rukovodila firma Secondo porto, koju je osnovala Zoja Dudić.

Mediji su nedavno objavili da su Dudići ostali i bez porodične kuće u Dobroti, površine 192 kvadrata, kao i oko 3.000 kvadrata šume i pašnjaka, koji su postali vlasništvo Hypo Alpe Adria banke kod koje je firma Sekondo porto, podigla kredit od 7.866.294 eura. Hypo Alpe Adria banka je vlasništvo nad tom imovinom stekla na osnovu ugovora o kreditu, potpisanog 18. januara 2008. godine, kada je stavljena hipoteka na porodičnu kuću, šumu i pašnjake založene kao garanciju za kredit, čiji rok isplate je 1. novembar 2013. godine.

Zakulisne igre Trekoma i Opštine

Iz Opština Kotor su saopštili da oni nijesu vlasnici parcele na kojoj je izgrađena diskoteka, kao ni objekta, navodeći da je zemljište prodato 90-ih godina preduzeću Trekomu čiji vlasnik je tada bio kontroverzni biznismen Rodoljub Radulović.

Savjetnik za ekonomska pitanja gradonačelnice Kotora i direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud je rekao da su u vlasništvu Opštine objekti hotela Cataro, Citadela na bedemima, restoran AS, dok je diskoteka Maksimus privatno vlasništvo. MP Trekom postao je partner opštine Kotor 1989. godine. Osnivač i vlasnik Trekoma Rodoljub Radulović sa Opštinom dogovara osnivanje centra ekskluzivnog turizma u Kotorskom zalivu. On je zakupio sedam ekskluzivnih prostora u Starom gradu na rok od 20 godina, sa mogućnošću produženja do 99 godina, ali zbog rata i sankcija ništa od planiranog nije urađeno.

Opština ga tada oslobodila i plaćanja zakupnine. Nakon ukidanja sankcija, Trekom ne izvršava obaveze prema Opštini, pa počinju sudski sporovi za nadoknadu štete. Trekom pokreće sudski proces za utvrđivanje prava svojine na objektu Citadela, diskoteci Maksimus.

Firmu Trekom 2005. godine kupuje preduzeće Bastion komerc, a početkom 2008. godine kotorski parlament je donio odluku o načinu i uslovima regulisanja međusobnih potraživanja između Opštine i Trekoma. Na osnovu toga je kompaniji čiji je Dudić jedan od vlasnika, dat u zakup poslovni prostor od oko 3.000 kvadrata na period od 35 godina po cijeni od 1,8 milion eura.

Galerija

Bonus video: