Klupko se odmotava oko Đukanovića i Kneževića

Pored Fieste, šef Atlas grupe u poslovnoj vezi i sa Brankom Krtinićem, predsjednikom kompanije Sigma
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 04:29h

Zarobljeno crnogorsko tužilaštvo opstruira istragu u slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma, jer su glavni akteri tog koruptivnog posla Milo Đukanović, Duško Knežević i sa njima povezana lica, objavio je nedjeljnik “Monitor”.

Kompanija Sigma Inter corp, preko koje je isplaćivana Đukanovićeva sestra Ana Kolarević za navodne konsultantske usluge Telekomu, u vezi je sa biznismenom Duškom Kneževićem, jer je predsjednik kompanije Sigma Branko Krtinić, direktor budvanskog Montenegroexpressa, firme koju je privatizovala Kneževićeva Atlas grupa.

"Knežević je, dakle, pored Fieste Investments LTD povezan sa još jednom kompanijom preko koje je prema navodima američkih istražnih organa, uplaćen mito za uljepšavanje ugovora o privatizaciji crnogorskog Telekoma", objavio je "Monitor".

“Vijesti” su detaljno pisale o umiješanosti Fieste u aferi Telekom, ali i drugim sumnjivim poslovima te firme u Crnoj Gori.

Telekom je 2005. prešao u ruke mađarskog Matava, kasnije Dojče Telekoma.

Prvo ročište zbog slučaja Telekom zakazano je za 27. avgust u Njujorku. Dojče Telekom je za poravnanja već platio 95 miliona dolara američkim finansijskim vlastima

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) utvrdila je da je “Mađar Telekom sklopio dva gotovo identična ugovora sa konsultantima, koje komisija naziva Fiesta i Activa ugovori, vjerovatno po imenima kompanija, navodno za pomoć u kupovini dodatnih akcija od manjinskih akcionara”.

Sigma Inter corp, prema njujorškom privrednom registru osnovana je 7. avgusta 2000. godine, sa sjedištem na zapadnoj strani Menhetna, u broju 450 Sedme avenije.

“Prema evidenciji američkog registra Sigma je bila aktivna skoro deset godina, a onda je ugašena u januaru 2010. godine - kada su američki istražitelji već utvrdili veze te kompanije i advokatice sestre jednog visokog crnogorskog zvaničnika sa kriminalnim radnjama tokom privatizacije Telekoma”, navode u tekstu “Monitora”.

Prvo ročište zbog slučaja Telekom zakazano je za 27. avgust u Njujorku. Dojče Telekom je za poravnanja već platio 95 miliona dolara američkim finansijskim vlastima, da bi izbjegli skupe procese i posljedice u toj zemlji, budući da se poznata njemačka telekomunikaciona kompanija kotira na Njujorškoj berzi.

Uz sudsko poravnanje i plaćanje globe od 95 miliona dolara, uoči Nove godine, tim činom su Njemci i Amerikanci, na neki način, i u Crnoj Gori počeli sa pisanjem prve presude za korupciju i organizovani kriminal na najvišem nivou.

Glavni za Sigmu kadar Atlasa

Crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću, zarobljenom tužiocu i narodnoj miliciji, dakle, ostavljen je lakši dio posla: da privedu pravdi učesnike ovog koruptivnog posla koji su bili logistika ili akteri višegodišnjih jalovih istraga.

Kao glavni dokaz da se radilo o stvarnom poslu Kolarevićeva i Martinović dostavili su Tužilaštvu potvrdu iz koje se vidi da su Mađar Telekomu preko DHL-a poslali materijale teške 4,5 kilograma

Prema zvaničnoj biografiji, Krtinić je rođen u Beogradu 1946. godine, završio je Pravni fakultet i ima bogatu radnu biografiju od Beograda, preko Njujorka, pa do Latinske Amerike. Navodi se da je dobitnik Ordena za zasluge za narod, a 1987. godine i priznanja najbolji direktor u turističkoj privredi.

Advokatske kancelarije Ane Kolarević i Nikole Martinovića radile su neposredno nakon prodaje Telekoma Crna Gora 2005. godine za kompaniju Sigma Inter corp i to oko prestrukturiranja crnogorskog operatera.

To su utvrdili vještaci Ekonomskog fakulteta, na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva, kao i da je novi vlasnik Telekoma za prestrukturiranje predvidio sumu od 600.000 eura.

“Ana Kolarević je tvrdila da je pošteno radila, demantujući tako američke pravosudne vlasti koje su u svom izvještaju istakle da su ugovori, pa i onaj sa Sigmom, sporni pošto se radi o fiktivnim uslugama. Prema podacima 'Monitora', Vrhovno državno tužilaštvo ispitivalo je Kolarevićevu i Martinovića”, piše u tekstu.

Novac uplaćivan i Bjelanoviću

Kao glavni dokaz da se radilo o stvarnom poslu Kolarevićeva i Martinović dostavili su Tužilaštvu potvrdu iz koje se vidi da su Mađar Telekomu preko DHL-a poslali materijale teške 4,5 kilograma.

Prema izvorima “Monitora”, crnogorski istražni organi utvrdili su i da su transakcije Bjelanovića vezane za Telekom, obavljane preko Cosmos LTD. I ta je kompanija bila akcionar Atlas banke

“Nije tu kraj vezama Kneževića i lica povezanih sa aferom Telekom. Prema informacijama do kojih smo došli, u priču oko Telekoma uključene su i neke kompanije i lica koja ne pominju američki istražni organi. Uprava za sprečavanje pranja novca notirala je, prema našem izvoru, još sumnjivih transakcija. Novac od prodaje akcija Telekoma uplaćivan je tako Vladimiru Bjelanoviću”, tvrdi “Monitor”.

Prema britanskom privrednom registru, Bjelanović je direktor londonske kompanije Hemagro limited, koja je u direktnoj vezi opet sa Duškom Kneževićem.

Hemagro je, prema britanskom registru, osnovan u julu 1999. godine u Londonu, na adresi 43 Manchester street. Kompanija je 2004. godine posjedovala oko četiri odsto akcija Kneževićeve Atlas banke, da bi nakon transfera sa Telekomom ulog Hemagra u toj banci dostigao čak devet odsto, što je Bjelanovićevu londonsku firmu učinilo jednom od najvećih akcionara Atlas banke.

Atlas i Hemagro natjecali su se u nekim velikim privatizacijama skupa. Tako su, pored drugih kompanija, prema navodima medija, činili konzorcijum koji je bio zainteresovan za preuzimanje dijela akcija poznatog srpskog poljoprivrednog preduzeća Vital.

Prema izvorima “Monitora”, crnogorski istražni organi utvrdili su i da su transakcije Bjelanovića vezane za Telekom, obavljane preko Cosmos LTD. I ta je kompanija bila akcionar Atlas banke. I ne samo to - Cosmos je preko firme Ridlay Park jedan od osnivača kompanije Attika Land, koju kontroliše Knežević.

Prije Radlay Park, kao osnivača Attike upisana je Fiesta Investment LTD sa Mauricijusa, koja se ne dovodi samo u vezu sa aferom Telekom, već i sa sumnjivim ugovorima o zakupu satelita sa RTCG, na osnovu koje je Fiesta u višegodišnjem aranžmanu dobila više od deset miliona eura”, navodi se dalje u tekstu.

Označen kao omiljeni tajkun šefa DPS-a

“Monitor” primjećuje da Kneževića, kojeg naziva “omiljenim tajkunom predsjednika DPS-a” nema više u fokusu priče o Telekomu te da se ovih dana “javno skreće pažnja na druge aktere, od kojih neki više ne mogu da se brane, kao pokojni Živko Pregl, koga dovode u vezu sa Activom Invest.

Kako se očekuje, šef režima Đukanović trebalo bi da bude pozvan do sredine septembra na skupštinsko saslušanje u vezi ove korupcionaške afere

On je naveo da su Tužilaštvu mnogi navodi afere Telekom poznati još od 2006. godine, ali da niko nije procesuiran, jer svi tragovi vode ka predsjedniku DPS-a, Milu Đukanoviću.

Privatizacija Telekoma, kako dodaju, je građanima i manjinskim akcionarima donijela štetu, a novim vlasnicima monopol.

U korupcionaškoj aferi u vezi sa privatizacijom Telekoma Crne Gore tokom 2005. posebno mjesto pripadalo je of-šor firmi Fiesta Investments LTD, registrovanoj na Mauricijusu

Mađar Telekom je 2005. za paket državnih akcija Telekoma platio 114 miliona eura, kao i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Kupoprodaja akcija na berzi obavljena je posredstvom Monte adrie broker dilera. Ugovor o prodaji državnih 51,12 odsto akcija Telekoma mađarskoj kompaniji potpisali su 15. marta 2005. predstavnici Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma.

Dva glavna advokata (i konsultanta) Mađar Telekoma u privatizaciji, kao i da se na berzi, posredstvom jedne brokerske kuće Monte adrie broker diler, tehnički realizuje kupoprodaja manjinskih akcija bili su Silvije Radišić, advokat iz Hrvatske, i Dejan Nikolić, advokat iz Beograda, od kojih “Vijesti“, u prvoj polovini ove godine, nijesu mogle obezbijediti zvanične izjave o sumnjama u vezi korupcionaške afere.

Mandić: Duško jedan od glavnih Milovih blagajnika

“Na osnovu svega što se do sada dešavalo mogu reći da je Duško Knežević bio jedan od glavnih blagajnika familije i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića”, izjavio je sinoć “Vijestima” lider Nove Andrija Mandić, koji predsjedava skupštinskim odborom koji treba uskoro da obavi konsultativna saslušanja u vezi korupcionaške afere u privatizaciji Telekoma.

Kako se očekuje, šef režima Đukanović trebalo bi da bude pozvan do sredine septembra na skupštinsko saslušanje u vezi ove korupcionaške afere.

Šta čeka državna tužiteljka

U korupcionaškoj aferi u vezi sa privatizacijom Telekoma Crne Gore tokom 2005. posebno mjesto pripadalo je of-šor firmi Fiesta Investments LTD, registrovanoj na Mauricijusu, o čijim poslovnim vezama sa Duškom Kneževićem su “Vijesti” tokom ove godine pisale u nastavcima.

Prema dostupnim podacima, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić još nije došla do pravog gazde Fieste u Crnoj Gori. Predsjednik nevladine organizacije Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković ponudio je nedavno da plati "troškove putovanja na suđenje u Ameriku jednom opozicionom poslaniku i VDT Ranki Čarapić sa molbom da obrate pažnju na ulogu firme Fiesta Investments LTD sa Mauricijusa, kojoj je Vlada plaćala i posredovanje u emitovanju satelitskog signala državne RTCG".

Fiesta investments LTD, koja se pominje među dvije firme koje su "papreno" naplatile usluge pomoći u prikupljanju manjinskih paketa akcija Telekoma, ostavila je na desetine vidljivih tragova o svom višegodišnjem poslovanju, jer je niz godina pod veoma čudnim okolnostima za veliki novac posredovala i u emitovanju satelitskog signala RTCG.

Sestra dobila oko 580.000

Sigma je, kako je utvrdila američka istraga, jedna od četiri firme koje su dobile novac na osnovu lažnih konsultantskih ugovora Mađar Telekoma i njegovih firmi u Crnoj Gori, kojima su najmanje dva funkcionera i sestra najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom podmićeni sa ukupno 7,35 miliona eura.

Upravo je Sigma ugovor koji se u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti protiv tri bivša direktora Mađar Telekoma povezuje sa "sestrom", a koja je dio ili cijeli iznos od 580.000 eura dobila preko posrednika u Njujorku, osobi poznatoj američkim istražiteljima.

Ugovor Sigma, zajedno sa dragim ugovorom pod nazivom Roli, bio je predmet i vještačenja stručnog tima Ekonomskog fakulteta, koji je, na zahtjev tužilaštva, formirao tadašnji dekan Vujica Lazović.

Sigma je, kako je utvrdila američka istraga, jedna od četiri firme koje su dobile novac na osnovu lažnih konsultantskih ugovora Mađar Telekoma i njegovih firmi u Crnoj Gori

Taj zaključak proizilazi iz podataka koje su vještaci Ekonomskog fakulteta, na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva, saopštili nakon analize dva sporna ugovora Telekoma.

Vještaci su utvrdili da je novi vlasnik za posao prestrukturiranja predvidio sumu od 600.000 eura. Bord Telekoma je na sjednici 27. maja 2005. donio odluku o davanju ovlašćenja predsjedniku Olegu Obradoviću i članu Tomašu Morvaju da mogu potpisati i sklopiti ugovor vrijednosti do jednog miliona eura, koji je u nadležnosti budućeg menadžmenta.

“Prema priloženim dokumentima, kao nesporno je utvrđeno da je kompaniju napustilo 240 radnika što je za 20 odsto više od planirane sume, a početkom oktobra 2005. izvršena je isplata po ovom ugovoru. Iako su posao radile dvije advokatske kancelarije iz Crne Gore, ugovor je zaključen sa stranom kompanijom kojoj je i izvršena isplata ugovorene cijene”, navedeno je u nalazu vještaka Ekonomskog fakulteta iz Podgorice, koji u tom nalazu ne navode imena advokatskih kancelarija...

Ni Medenici nije bilo ništa sporno

Bivša državna tužiteljka Vesna Medenica odgovarajući na zahtjeve predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti Zorana Đikanovića i bivšeg predsjednika uprave Telekoma Bence Makaia, koji se interesovao za status istrage, 1. februara 2007. godine odgovorila je da su „oba konsultantska ugovora sklopljena u skladu sa važećim pravilima".

“Vršeći analizu vještačenja dokumentacije, komisija nije mogla da utvrdi nijednu radnju koja bi imala elemente zloupotrebe, sa stanovišta procedure zaključivanja, ugovaranja i isplate cijene. Potpisnici ugovora imali su uredna ovlašćenja za zaključivanje ugovora i ugovori su bili odobreni od rukovodstva kompanije, isti realizovani, a potom isplaćena cijena”, istakla je Medenica u odgovorima Đikanoviću i Makaiu i napomenula da “u radnjama poslovodstva koje je preduzelo radnje sklapanja konsultanskih ugovora ne postoje elementi bilo kojeg krivičnog djela za koje bi se gonjenje preduzelo po službenoj dužnosti”.

Galerija

Bonus video: