Fiesti 2,15 miliona, a Čarapić još traži gazdu

Među četiri osumnjičene kompanije u SAD-u, upravo je Fiesta ostavila najviše tragova o svom poslovanju u Crnoj Gori i vezama sa Atlas grupacijom Duška Kneževića
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 04:28h

U korupcionaškoj aferi u vezi sa privatizacijom Telekoma Crne Gore tokom 2005. posebno mjesto pripada of-šor firmi Fiesta Investments LTD, registrovanoj na Mauricijusu, koja je prema američkoj istrazi, zajedno sa firmom Activa Invest LTD od investitora Mađar Telekoma dobila ukupno 4,47 miliona eura "za fiktivne konsultantske ugovore".

Kako je nedavno objavljeno, firmi Aktivi je posredstvom bivše Euromarket banke isplaćeno u kešu 2,32 miliona eura, iz čega se može zaključiti da je gazda Fieste, koji se sumnjiči da je učestvovao u ovom korupcionaškom poslu, prihodovao čak 2,15 miliona eura.

Prema dostupnim podacima ni vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić još nije došla do pravog gazde Fieste u Crnoj Gori, niti ga uhapsila zbog sumnji za učešće u ovoj korupcionaškoj aferi

Američka Komisija za hartije od vrijednosti imala je pravo na ovu istragu jer se Dojče telekom kotira na Njujorškoj berzi. Nastavljeno je suđenje direktorima ovih kompanija za koje se navodi da su učestvovali u korupciji a prvo ročište biće održano 27. avgusta u Njujorku.

Američki istražni organi naveli su kao odgovorne i dvojicu članova borda direktora crnogorskog Telekoma i sestru visokog državnog funkcionera koja je advokat.

Bivši premijer Milo Đukanović kasnije je kazao da pretpostavlja da je sestra visokog crnogorskog državnog zvaničnika, koja se pominje u spornim ugovorima, njegova sestra Ana Kolarević, ali je negirao njegovu i njenu umješanost u korupciju.

Podaci o Fiesti tajna i cilju istrage

Interesovanje javnosti i poslanika u parlamentu, za učešće Fieste u ovoj korupciji, čini se kao da je proteklih nekoliko mjeseci palo u sasvim drugi plan.

Prema dostupnim podacima ni vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić još nije došla do pravog gazde Fieste u Crnoj Gori, niti ga uhapsila zbog sumnji za učešće u ovoj korupcionaškoj aferi, iako je upravo ta firma ostavila najviše pisanih tragova o svom poslovanju i vezama sa Atlas grupacijom Duška Kneževića.

Predsjedavajući skupštinskog odbora, koji prati ovu aferu, Andrija Mandića odgovorio je na pitanje "Vijesti" da su se bavili i ovom firmom, ali nije mogao otkriti konkretne detalje u vezi sa učešćem Fieste jer su ti podaci, u cilju istrage državnih organa, označeni kao tajni.

"Odbor se bavio svim firmama koje su označene da su sa Mađar Telekomom zaključile sumnjive ugovore o konsultantskim uslugama. Odbor se bavio i tom kompanijom koja je više puta pominjana u javnosti i u vašim novinama", kazao je Mandić "Vijestima" u kratkom telefonskom razgovoru.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković ponudio je, prije nekoliko dana, da plati "troškove putovanja na suđenje u Ameriku jednom opozicionom poslaniku i VDT Ranki Čarapić sa molbom da obrate pažnju na ulogu firme Fiesta Investments LTD sa Mauricijusa, kojoj je Vlada plaćala i posredovanje u emitovanju satelitskog signala državne RTCG".

Pored Aktive i Fieste, u korupcionaškoj aferi Telekom, novac se slio i na račune firmi Rawleigh Trading S.A i Sigma Inter corp. Sve četiri firme inkasirale su ukupno 7,35 miliona eura.

Sa potpisivanja ugovora o privatizaciji Telekoma

Fiesta investments LTD sa Mauricijusa, koja se pominje među dvije firme koje su "papreno" naplatile usluge pomoći u prikupljanju manjinskih paketa akcija Telekoma, ostavila je na desetine vidljivih tragova o svom višegodišnjem poslovanju, jer je dugi niz godina pod veoma čudnim okolnostima za veliki novac posredovala i u emitovanju satelitskog signala RTCG.

Ako ima volje istražni organi će lako doći do gazde Fieste

"Vijesti" su tokom nekoliko mjeseci u prvoj polovini ove godine detaljno razotkrile dio tragova poslovanja ove firme, i istražnim organima, ako ima političke i dobro volje naravno, ukazali na pravi put da istražni organi dođu do gazde Fieste.

Duško Knežević i Milo Đukanović

Pitanje je, međutim, da li će i dalje moćni crnogorski tajkun Duško Knežević i sa njim povezana lica biti barijera u ovoj istrazi, jer Kneževićeve veze sa režimom Mila Đukanovića traju skoro dvije decenije unazad.

"Firma Fiesta je bila kanal kroz koji su se pare države odlivale u džepove privatnih firmi i lica. I Vladu smo uhvatili u laži, jer su na jedno te isto pitanje odgovarali kontradiktorno“

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) jedan od četiri lažna konsultantska ugovora iz afere Telekom naziva "Fiesta", ne navodeći puno ime kompanije sa kojom je Mađar Telekom sklopio ugovor, ali sjedište te kompanije locira na of-šor destinaciji u Republici Mauricijus.

Međutim, advokatska firma Firma Vajt end Kejs, koju je investitor - Mađar Telekom unajmio da vodi internu istragu povodom afere, u svom javno dostupnom dokumentu navodi da se ta firma zove Fiesta Investments Ltd, isto kao i kompanija koja je poslovala ili je akcionar u firmama povezanim sa Atlas grupom Duška Kneževića.

Direktor beogradske firme Ekspres Gradina DOO Svetlana Mijatović, bila je ovlašćena zastupnica Fieste. Sjedište Ekspres Gradine, je u Nušićevoj ulici br. 15 u Beogradu, i ona je godinama povezana sa Kneževićevom Atlas grupom.

Ista firma je akcionar u više kompanija iz Atlas grupe. Mijatović je kao ovlašćeno lice Fieste bila jedan od potpisnika Ugovora o cesiji, zaključenog 21. aprila 2011. kojim su potraživanja ove zagonetne kompanije prema RTCG u iznosu od 163.776 eura prenijeta na Atlas grupu.

Treći potpisnik ovog ugovora bila je Brankica Bašović, direktorica Fin Investa, građevinske firme iz Atlas grupe, koja je u međuvremenu preimenovana u Atlas Invest.

Fin Invest je, naime, prema Ugovoru o cesiji imao potraživanja prema Fiesti, ali njegova direktorica Brankica Bašović nije željela, u prvoj polovini ove godine, takođe, otkriti "Vijestima" po osnovu čega je nastalo to potraživanje, niti odgovoriti na pitanja da li se radi o prodaji nekog proizvoda, izvođenju radova ili uslugama, kao i čime se bavi njen poslovni partner-kompanija Fiesta i koliko često sa njim posluje?

I u Ministarstvu finansija i Prvoj banci morali bi znati ko je gazda Fieste

Atlas Mont fond iz Kneževićeve grupacije direktno je 2005. bio zainteresovan za prodaju manjinskog paketa akcija Telekoma, a Svetlana Mijatović je, prema podacima iz CDA, četvrti po veličini vlasnik Atlas Monta (sa 3,67 odsto akcija), društva za upravljanje istoimenim investicionim fondom, kojeg čitavu deceniju kontroliše opet Duško Knežević.

I u Ministarstvu finansija i Prvoj banci morali bi znati ko je gazda Fieste. Dug Radio Televizije Crne Gore u iznosu od 1.145,805 eura prema kontroverznoj of-šor firmi Fiesta u drugoj polovini novembra 2006. godine platio je Državni trezor posredstvom bivše Nikšićke, a sada Prve banke.

Vlada je prije tog plaćanja, koje je realizovano 17. novembra posebnim zaključkom od 8. novembra 2006. godine, zadužila Ministarstvo finansija da izmiri ovu obavezu državne televizije.

Izvor “Vijesti” nezvanično je rekao da nije isključeno da će Duško Knežević možda u skoroj budućnosti i progovoriti o ovoj korupcionaškoj aferi

Bivša Nikšićka banka koju je baš nekoliko dana prije pomenutog transfera kupila Monte Nova, privatna firma Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera za realizaciju ovog transfera, na ime provizije naplatila je od države 2,291 euro, što u stvari predstavlja 0,2 odsto ukupnog iznosa.

U Državnom trezoru i Prvoj banci, dakle, i danas postoje pisani dokazi kome je i kako uplaćeno 1,14 miliona eura, što može biti još jedan dobar trag za državno tužilaštvo da otkrije prave vlasnike Fieste, ukoliko, naravno, ozbiljno žele da se pozabave poslovanjem ove of-šor firme u Crnoj Gori.

Pajović: Za korupciju i lopovluk ima dovoljno dokaza

Radomir Pajović, predsjednik Novog sindikata RTCG izjavio je "Vijestima" da su još prije pet godina došli u posjed papira i dokaza da je Fiesti, po dosta čudnim okolnostima i visokim cijenama još krajem 1998. dat posao posredovanja u emitovanju satelitskog signala.

"Za taj posao ta firma u Crnoj Gori nije bila ni registrovana. Radi se o kontinuitetu rada i prljavih poslova firme za koju postoje sumnje da je učestvovala i bila predmet korupcije i podmićivanja. Kada smo 2007. podnijeli prijavu državnom tužilaštvu, ona je odbijena. O svemu ovome smo više puta obavještavali i Vladu i Ministarstvo finansija. Firma Fiesta je bila kanal kroz koji su se pare države odlivale u džepove privatnih firmi i lica. I Vladu smo uhvatili u laži, jer su na jedno te isto pitanje odgovarali kontradiktorno“, istakao je Pajović.

Poslovanje Fieste on je nazvao "drumskim razbojništvom i čistom krađom".

"Imamo dokumenta sa kojim smo upoznali domaću i inostranu javnost. Oko Fieste Vasilije Miličković ne treba da nudi pare za put u SAD jer se svi dokazi nalaze u Podgorici. Ako ih tužilac nema mi smo spremni da mu ih odmah ustupimo", zaključio je Pajović koji je, kako tvrdi, upravo zbog razotkrivanja poslova ove of-šor firme i drugi put nedavno ostao bez posla u RTCG, a ne zbog nekog verbalnog duela sa portirom državne televizije, kako stoji u zvaničnoj verziji.

Da li će i kada progovoriti Duško Knežević?

Izvor “Vijesti” dobro upućen u tranzicione procese u ovom i regionu istočno-evropskih zemalja nezvanično je rekao da nije isključeno da će Duško Knežević možda u skoroj budućnosti i progovoriti o ovoj korupcionaškoj aferi, ali ne sad već kada bude u potpunosti siguran da se bliži kraj i pad režima neprikosnovenog šefa Mila Đukanovića.

Treba podsjetiti da je Đukanovićev kum Goran-Sito Rakočević, godinama sjedio (čak i kada je kao ambsador u Hrvatskoj kršio Zakon o spečavanju konflikta interesa), ali i dalje sjedi u fotelji borda Jadranskog sajma AD Budva, kompanije koju godinama kontroliše Knežević.

U vrijeme Rakočevićevog direktoravanja RTCG-om potpisan je sporni ugovor sa Fiestom u posredovanju emitovanja satelitskim signalom. I Knežević i Rakočević u prvoj polovini ove godine odlučno su demantovali da imaju bilo kakav vlasnički odnos sa Fiestom.

Treba, međutim, primijetiti da je Rakočević u jednom mandatu od marta 2007. bio u bordu Prve banke. Godinu kasnije bio je sa pokojnim Živkom Preglom, Slovencem koji je od 2008. predsjedavao upravom Prve banke i za koga postoji osnovana sumnja da je kontrolisao Aktivu Invest i iskoristio svoje prijateljstvo sa Branimirom Pajkovićem, bivšim direktorom Euromarket banke, da iz te institucije Aktiva izvuče 2,32 miliona eura keša u korupcionaškoj aferi.

Ne zna se pouzdano šta je svojevremeno Rakočevića kvalifikovalo za članstvo u bordu Prve banke, kumovska veza sa Đukanovićem ili nešto drugo. Rad i iskustvo u bankarskom sektoru i reference sigurno nijesu.

Ko je sve posredovao u kupoprodaji akcija?

Mađar Telekom je 2005. za paket državnih akcija Telekoma platio 114 miliona eura, kao i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Kupoprodaja akcija na berzi obavljena je posredstvom Monte adrie broker dilera.

Ugovor o prodaji državnih 51,12 odsto akcija Telekoma mađarskoj kompaniji potpisali su 15. marta 2005. predstavnici Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma.

Dva glavna advokata (i konsultanta) Mađar Telekoma u privatizaciji Telekoma, kao i da se na berzi, posredstvom jedne brokerske kuće Monte adrie broker diler, tehnički realizuje kupoprodaja manjinskih akcija bili su Silvije Radišić, advokat iz Hrvatske, i Dejan Nikolić, advokat iz Beograda, od kojih “Vijesti“, u prvoj polovini ove godine, nijesu mogli obezbijediti zvanične izjave o sumnjama u ovoj korupcionaškoj aferi.

Galerija

Bonus video: