Rizik da BDP krene nizbrdo

U Ministarstvu finansija kažu da veliki pad izvoza i industrijske proizvodnje znači smanjenje procjene ekonomskog rasta na 0,5 odsto
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 15:34h

Izvoz crnogorske privrede u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 182,3 miliona i bio je za 32 milion ili 14,6 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, a polugodišnja industrijska proizvodnja u odnosu na isti period prethodne godine manja je za 7,5 odsto.

Iz Ministarstva finansija "Vijestima" je odgovoreno da su oni pad ekonomske aktivnosti predvidjeli prije dva mjeseca kada je izradom rebalansa smanjena projekcija realnog ekonomskog rasta sa dva na 0,5 odsto.

"Pad ekonomske aktivnosti i negativan uticaj krize iz eurozone smanjio je očekivanja u svim makroekonomskim sektorima. To podrazumijeva i pad izvoza koji je prvenstveno rezultat smanjene potrošnje u zemljama koje su naši trgovinski partneri", smatraju u Ministarstvu finansija.

Vlada je BDP za ovu godinu procijenila na 3,4 milijarde eura što je 10 odsto više od posljednjeg izračunatog BDP-a, koji se odnosi na 2010. od 3,1 milijardu eura.

KAP već duže vrijeme smanjuje proizvodnju, odnosno broj aktivnih ćelija jer zbog nedostatka novca ne remontuje one kojima je to potrebno već ih jednostavno gasi

Javni dug država, prema posljednjim podacima, na kraju maja iznosio je milijardu i 634 miliona ili 48 odsto BDP-a ali onog kojeg je Vlada procijenila za ovu godinu.

Da se koristio posljednji izračunati BDP javni dug bi bio 52 odsto tog iznosa. Vlada je izdala garancije u vrijednosti oko 380 miliona eura, od kojih su najspornije za kredit Kombinata aluminijuma od kojih je ostalo još 100 miliona bez pripadajućih kamata.

Velikom padu izvoza najviše je doprinijelo smanjenje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma i pad cijene ovog metala jer je izvoz obojenih metala (aluminijuma) bio manji za 22 miliona eura ili za 23 odsto.

U KAP-u od 520 ćelija radi oko 370

KAP već duže vrijeme smanjuje proizvodnju, odnosno broj aktivnih ćelija jer zbog nedostatka novca ne remontuje one kojima je to potrebno već ih jednostavno gasi. Remont jedne ćelije košta oko 50.000 eura.

Od ukupno 520 ćelija sada radi oko 370, a najveće gašenje desilo se krajem maja kada je KAP zbog neplaćanja računa Elektroprivredi morao da smanji potrošnju struje za 20 megavata.

Ukoliko bi KAP nastavio da radi smanjenim kapacitetom, a za sada nema drugačijih najava, to bi još značajnije uticalo na pad izvoza i industrijske proizvodnje u narednom periodu.

Smanjen je i izvoz mineralnih ruda sa 20 na 16 miliona, kao i izvoz ili bolje rečeno reeksport struje preko teritorije Crne Gore sa 31 na 16 miliona. Da izvoz ne bude još manji uticao je bolji rad Željezare u prvih šest mjeseci za vrijeme uprave Neksana i kasnije novog vlasnika Toš čelika, pa je izvoz gvožđa i čelika iznosio 12,3 miliona eura u odnosu na svega dva miliona iz uporednog perioda 2011. kada je Željezarom pet mjeseci upravljao bivši vlasnik MNSS.

Pad izvoza i industrijske proizvodnje u računanju BDP-a mogli bi da nadoknade prihodi od turizma. U prvih pet mjeseci, prema Monstatu, broj turista bio je veći za 1,9 odsto, a broj noćenja za 6,2. Turistički poslanici se žale da je sada posjeta turista i ekonomski efekti slabija, a iz Ministarstva turizma da je na novou od prošle godine.

Pejović: Procjena BDP-a nerealno visoka

Poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović smatra da je procjena vrijednosti BDP-a nerealno visoka.

Ako pogledate izvještaj o državnoj pomoći naći ćete da je podrška za naučno istraživanje i razvoj u 2011. 200.000 eura, dok je subvencija KAP-u za struju 17 miliona eura

On je naveo podaci o izvozu Crne Gore pokazuju da on nije raznolik i da su proizvodi najčešće na nivou sirovina.

"Sve ovo utiče na veću nestabilnost cijena i ukupnog izvoza. Inovativne politike bi povećale konkurentsku sposobnost naših proizvođača, ali ako pogledate izvještaj o državnoj pomoći naći ćete da je podrška za naučno istraživanje i razvoj u 2011. 200.000 eura, dok je subvencija KAP-u za struju 17 miliona eura", naveo je Pejović.

Uvoz hrane, pića i duvana veći od cijelog izvoza

Za razliku od izvoza, uvoz je u prvih šest mjeseci porastao za 2,6 odsto na 864,9 miliona, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 21,1 dok je u istom periodu 2011. iznosila 25,3 odsto.

Uvoz hrane, pića i duvana iznosio je 186 miliona, i veći je od cijelog izvoza od 184 miliona, i bio je za dva miliona veći nego lani u istom periodu. Značajno je povećan uvoz mesa i prerađevina sa 32 na 37 miliona.

Uvoz duvana i proizvoda od duvana smanjen je sa šest na 4,5 miliona. Ukupan izvoz hrane, pića i duvana iznosio je 17,3 miliona. Uvoz nafte i naftnih derivata iznosio je 100 miliona i bio je veći za 10 miliona, dok je uvoz struje (koji se djelimično odnosi i na reeksport) povećan sa 42 na 62 miliona, dok je uvoz ljekova smanjen sa 27 na 24 miliona. Uvoz drumskih vozila u prvih šest mjeseci koštao je 52 miliona i bio je pet miliona veći nego u uporednom periodu.

Prepolovljen izvoz u EU, a skočio sa Hrvatskom Izvoz u zemlje Evropske unije je više nego prepolovljen sa 130 na 60 miliona, dok je izvoz u zemlje regiona (CEFTA sporazum) povećan sa 70 na 109 miliona.

Najveći dio novca u oba slučaja odnosi se na “ostale industrijske proizvode” što može da znači da neki od velikih industrijskih proizvođača (jedino KAP) svoju robu ili dio proizvodnje sada reeksportuje preko zemalja regiona i to Hrvatske za koju je iznenada izvoz sa prošlogodišnja četiri miliona skočio na 47 miliona.

Međutim, ni to nije uticalo da sa tom zemljom imamo suficit u trgovini jer je uvoz iznosio 53 miliona i bio je veći za 12 miliona. Crna Gora jedini suficit ima sa “državom” koja je u podacima Monstata nazvana UNMNIK/Kosovo gdje je izvoz iznosio 8,8, a uvoz 1,8 miliona.

Galerija

Bonus video: