Udarac za Barovića, SDP i opozicija izglasali plan za Solanu

Solana sad mora da živi od prerade soli, a jedini turizam je posmatranje ptica u zaštićenoj zoni
59 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 13:17h

Skupština je usvojila Odluku o dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, u dijelu koji se odnosi na lokalitet ulcinjske Solane.Ta odluka je usvojena glasovima poslanika opozicije i Socijaldemokratske partije.Prethodno je predstavnik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocijenio da je Odluka neustavna i pozvao poslanike da glasaju protiv.

Izmjenu plana, kojim se Solani vraća zaštićeni status i namjena prerada soli, je pripremila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, a potpisali su ga poslanici Branko Radulović, Genci Nimanbegu, Kemal Purišić, Mehmet Bardhi, Neven Gošović i Radojica Živković.

Zemljište Solane je izmjenama prostornog plana 2008. postalo građevinsko, sa mogućnosti izgradnje turističkog naselje na parceli od 15 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže.

Izmjene plana znače da Solana mora da živi od prerade soli, a jedini turizam je posmatranje ptica u zaštićenoj zoni.

To je definitvno udar za Eurofond Veselina Barovića i društvo oko njega, koji su planirali da se prodajom zemljišta Solane obogate. Oko trećinu procijenjene vrijednosti imovine Eurofonda čini upravo Solana.

S obzirom da su izmjene plana ranije podržali poslanici svih opozicionih stranaka, kao i Bošnjačke stranke i albanskih partija, za izglasavanje su bili potrebni glasovi poslanika SDP-a koji su to ranije najavljivali.

MANS: Pobjeda građana Ulcinja

Skupštinska Odluka o dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, kojom je predviđeno da se zemljište ulcinjske Solane odredi kao zaštićeno područje, još jedna je pobjeda građana, prvenstveno Ulcinja, u borbi za svoja prava i pravdu, smatraju u MANS-u."Smatramo da je pokušaj da se Solana "budvanizuje" uspješno spiječen i na to treba da je ponosan svaki građanin, prije svega Ulcinja, ali i Crne Gore, jer su nažalost u Crnoj Gori i dalje rijetki primjeri, poput Valdanosa i Solane, kada se preventivno djelovalo i uspjela spriječiti devastacija prostora", kaže se u saopštenju MANS-a dostavljenom agenciji MINA. Navodi se da je odbrana solila od građevinskih mašina i pobjeda radnika Solane koji se nalaze u stečaju, jer omogućava nastavak života njihove fabrike i bolje izglede za egzistenciju njihovih porodica.

"Smatramo da je pokušaj da se Solana "budvanizuje" uspješno spiječen i na to treba da je ponosan svaki građanin, prije svega Ulcinja, ali i Crne Gore, jer su nažalost u Crnoj Gori i dalje rijetki primjeri, poput Valdanosa i Solane

"Slučajevi Valdanos i Solana predstavljaju i dokaz da pritisak i pružanje otpora tajkunima i sa njima povezanih funkcionera u Vladi i ostalim državnim institucijama daje rezultate i da može dovesti do konkretne promjene u javnom interesu", ocjenjuje se u saopštenju. Ukazuje se da je promjenom Prostornog plana Crne Gore na inicijativu MANS-a, područje Solane vraćeno pod poseban režim zaštite kao spomenik prirode. "Ovaj status je prethodno Solana izgubila nakon javne rasprave u kabinetu tadašnjeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića, kada su preko noći ulcinjska solila izbrisana sa liste spomenika prirode. Time je otvoren prostor za (Veselina) Barovića i Eurofond da kompletno područje betoniraju ili ga prodaju za ogromnu sumu novca, što su u nekoliko navrata ove godine i pokušavali", kaže se u saopštenju MANS-a.Podsjeća se da je MANS 2008. godine kada je usvajan Prostorni plan ukazivao na činjenicu da se takvim promjenama ozbiljno šteti javni interes, da se proizvodnja soli kao bitnog resursa za ulcinjsku regiju praktično gasi, da će radnici i njihove porodice zbog toga ostati bez posla, a Ulcinj bez vrijednog dragulja turističke ponude. "Nažalost, to tada nije bilo dovoljno Vladi i Skupštini, već je Prostorni planom bio stvoren prostor da se Barović značajno okoristi od kupovine ulcinjske Solane", kaže se u saopštenju.U MANS-u ukazuju da je bilo potrebno četiri godine da Skupština shvati ozbiljnost grešaka koje su napravljene 2008. godine, i to nakon što je, kako su kazali, ulcinjska Solana udruženim djelovanjem Vlade i Barovića, praktično "bačena na koljena, a proizvodnja soli desetkovana". "Želimo da vjerujemo da je priča o ulcinjskim solilima završena što se tiče građevinskih apetita Barovića i njemu sličnih i da će se naći rješenje za održivu valorizaciju Solane, a koja neće uključivati bezočno betoniranje radi sticanja brzog, jednokratnog profita", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: