SNP pomaže DPS-u i Italijanima?

SNP je saglasan sa stavom SDP-a da država sačuva većinsko vlasništvo u EPCG, ali amandmanom traže da se sačuva državno vlasništvo
77 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 07:31h

Predlog zakona o zaštiti državnih interesa u EPCG koji je podnijela SDP nema podršku DPS-a, SNP je spreman da glasa za zakon jedino ako SDP podrži njene amandmane, PZP podršku uslovlja samostalnim nastupom SDP-a na izborima, dok je Nova najavila da će podržati zakon pošto je saglasna sa stavovima te partije.

To je rezultat jučeranje skupštinske rasprave o predlogu zakona kojim je definisano da država sačuva 55 odsto vlasništva u EPCG, ali i da ta firma ostane cjelovita.

Vlada je dala negativno mišljenje na taj akt.

SNP je saglasan sa stavom SDP-a da država sačuva većinsko vlasništvo u EPCG, ali amandmanom traže da se sačuva državno vlasništvo i nad Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i predlažu da država umjesto 55 odsto akcijskog kapitala u te dvije kompanije ima najmanje 53,5 odsto.

Dalje, SNP podržava stav SDP da predstavnici države u EPCG ne mogu glasati za odluke koje bi dovele do otuđivanja, restrukturiranja ili izdvajanja bilo kojeg proizvodnog sistema EPCG, a koje bi vodile umanjenju kapitala, ali ispod 51 odsto vlasništva, a i isto traže i za CGES.

SNP predlaže da zakon ima i četvrti član kojim bi se definisalo da država omogući da se u roku od pola godine od dana stupanja na snagu zakona obezbijedi restrukturiranje EPCG i Rudnika uglja u Pljevljima na način da Rudnik bude u većinskom državnom vlasništvu. Istim članom se traži da država obezbijedi da opština Pljevlja stekne vlasništvo od namjanje 10 odsto ukupnog broja emitovanih akcija u novoformiranom društvo koje će nastati restrukturiranjem EPCG i Rudnika uglja.

Amandmani SNP-a slični su onome što je pokazala Studije izvodljivosti i isplativosti spajanja EPCG i Rudnika uglja koju je naručio italijanski partner A2A, sa ciljem da se izdvoji Termolektrana (TE) i objedini sa Rudnikom uglja u kome je najveći pojedinačni vlasnik. DPS nema ništa protiv izdavanja TE što pokazuju i tajni pregovori sa partnerom da TE i dug KAP-a pripadnu državi, a hidropotencijal Italijanima. Da je o tome bilo riječi, potvrdili su iz menadžmenata A2A novinarima u Italiji o čemu su “Vijesti” već pisale.

Studija upravo predviđa pad državnog akcijskog kapitala sa sadašnjih 55 na 53,3 odsto ili u najgoroj mogućoj soluciji na 51 odsto.

U DPS -u zasada nemaju stav o amandmanima SNP-a

Ako ostatak vladajuće koalicije (DPS, HGI i BS) glasa za amandmane SNP-a, to može biti zeleno svjetlo da A2A sa Vladom izdvoji TE iz strateški važne državne kompanije. SDP-u jedino u tom slučaju preostaje da povuče zakon iz skupštinske procedure.

Na pitanje “Vijesti” hoće li povući predlog zakona ako amandmani dobiju podšku ostatka vladajuće koalicije, poslanik SDP-a Damir Šehović (koji je podnio predlog zakona) nije dao jasan odgovor.

“Podnošenje amandmana predstavlja novi politički momenat, u odnosu na koji će SDP na vrijeme povući adekvatan potez” rekao je Šehović, ne precizirajući šta taj potez podrazumijeva.

On je kazao da neće pristati na političke ucjene koje odudaraju od njihovog nastojanja da očuvaju cjelovitost EPCG.

U DPS -u zasada nemaju stav o amandmanima SNP-a.

“Tek treba da ih razmotrimo na odboru za ekonomiju kada ćemo zauzeti stav”, rekao je “Vijestima” poslanik te partije Zoran Jelić.

Ni klub SNP-a nije razmatrao amandmane koje su podnijeli poslanici Radoman Gogić, Veselin Bakić, Dobrica Šljivančanin, Aleksandar Damjanović i Dragoslav Šćekić.

Damjanović je “Vijestima” rekao da su jedinstveni kada su u pitanju amandmani, dok su njegove kolege Neven Gošović i Velizar Kaluđerović rekli da se nijesu bavili njihovim sadržajem.

“Znam šta hoćete da kažete, ali rano je da se izvode bilo kakvi zaključci. Nijesmo razmatrali amandmane na klubu, a potrebno je i da se odbori o njima izjasne“, rekao je Gošović “Vijestima”, dok je Kaluđerović kazao da računa da se poštuje generalna politika partije.

Damjanović je odbacio bilo kakvu mogućnost o tome da zagovaraju izdvajanje TE iz energetskog sistema.

“Naprotiv, TE ostaje u državnom vlasništvu i dodatno tražimo da Rudnik uglja konačno pređe iz privatnih ruku u većinsko vlasništvo države”, istakao je Damjanović.

Damjanović je odbacio bilo kakvu mogućnost o tome da zagovaraju izdvajanje TE iz energetskog sistema

Tokom rasprave na plenumu, Šehović je ponovio stav da EPCG nije političko i ekonomsko pitanje, već pitanje od nacionalnog interesa.

“Energetska nezavisnost je uslov svake druge nezavisnosti. Ako su to uradile neke veće zemlje, onda to treba da važi i za nas. Izdvajanje TE odgovara italijanskim partnerima A2A, ali mi treba da štitimo naš interes”, kazao je Šehović.

Damjanović je kazao da čudi što se predlogom zakona ne štiti interes cijelog energetskog sistema, nego samo EPCG.

“Treba zaštiti interese u CGES-u i Rudniku uglja. Je li moguće da zaboravljamo CGES, gdje je strateški partner italijanska Terna? Pošto pričate o regionalnom razvoju, zašto se nijeste sjetili da prepoznate opštine sa sjevera Pljevlja i Plužine u kreiranju energetskog sistema. Zato imamamo amandmane od kojih zavisi podrška zakonu”, rekao je Damjanović.

Zoran Vukčević (DPS) objasnio je da je teško prihvatiti imperativnu primjedbu kojojm se ograničava vlasništvo u privatnom sektoru, dok je Strahinja Bulajić (Nova) rekao da im je prihvatljiv predlog SDP-a jer je saglasan sa stavovima te partije.

Medojević SDP-u: Stisnite petlju

Lider PZP-a Nebojša Medojević poručio je SDP-u da budu principijelni i izađu iz koalicije ako se ne slažu sa DPS-om o krupnim pitanjima. “Nećemo vas podržavati u predizbornoj kampanji.

Ako hoćete u koaliciju sa DPS-om raščistite sa njima ova pitanja. U suprotnom, stisnite petlju i izađite samostalno na izbore pa da onda pričamo o energetici”, istakao je Medojević.

On je predložio da u Skupštinu dođe lider DPS-a Milo Đukanović i da kaže da nije za to da EPCG ostane u državnom vlasništvu, pa da SDP saopšti da se ne slaže sa njim i sruše Vladu.

“Vi ste omogućili Italijanima da upravlaju EPCG-om”, poručio je SDP-u Medojević.

Galerija

Bonus video: