Saslušati Čarapić i Mitrovića, pa Đukanovića i "sestru"

Predsjednik Anketnog odbora Andtrija Mandić za provjeru korupcije u privatizaciji Telekoma u petak predlaže listu za saslušanje
0 komentar(a)
Predrag Mitrović, Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Predrag Mitrović, Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2012. 09:07h

Predsjednik Anketnog odbora za ispitivanje korupcije u privatizaciji Crnogorskog telekoma (CT) Andrija Mandić tražiće na sjednici tog skupštinskog tijela 20. jula da se prvo saslušaju vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović.

On je “Vijestima ” kazao da bi bilo logično da se prvo ispitaju Čarapić i Mitrović, s obzirom na aktuelnu istragu korupcije koju sprovode institucije na čijem su čelu.

“Zahvaljujući usvojenom Zakonu o parlamentarnoj istrazi, oni, ali i svi koje budemo pozvali, trebaju da daju sve informacije i činjenice u vezi sa korupcijomu prilikom i nakon privatizacije Telekoma, što ranije nije bio slučaj. Očekujemo da nas Čarapić i Mitrović obavijeste o detaljima dosadašnje istrage, a od velike pomoći bi nam bila i dokumenta Okružnog suda u Njojorku, gdje su bivši direktori Mađar telekoma dali izjave koga su i kako od crnogorskih zvaničnika podmitili za 7,35 miliona eura”, dodao je Mandić.

On je rekao da bi nakon Čarapić i Mitrovića bilo logično pozvati predstavnike izvršne vlasti, direktno uključene u privatizaciju Telekoma 2005. godine.

“Tu prije svega mislim na bivšeg premijera, ministra ekonomije, predstavnike Savjeta za privatizaciju, kao i sve one koji su bili uključeni u tu privatizaciju”, naveo je Mandić.

On je kazao da očekuje da će prikupljanje podataka trajati do oktobra, nakon čega će izvještaj o nalazima istrage dostaviti parlamentu.

“Optimista sam kada su u pitanju zadati rokovi, osim u slučaju da bude opstrukcije predstavnika vladajućih partija”, rekao je Mandić.

Anketni odbor je formiran u martu, na predlog opozicionih partija, a podržala ga je i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP).

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom", kojoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene.

Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Nakon izbijanja afere Telekom s početka godine, iz Vrhovnog državnog tužilaštva su saopštili da su “intenzivirali istragu” koju vode od 2007. godine, na zahtjev američkih vlasti. Oni su 2008. godine kazali da su provjeravali dva od četiri sumnjiva ugovora koju pominju američki istražni organi, a koji se nalaze u arhivi Crnogorskog telekoma, ali da tada nije primijećeno ništa sumnjivo, pa ni koruptivne radnje.

Bonus video: