Azerbejdžanu ponuđena gradnja zaobilaznica i četiri trake

"Cijena bi zavisila od eventualne gradnje tunela ili mosta preko Boke Kotorske", saopštio ministar saobraćaja i pomorstva, Andrija Lompar
0 komentar(a)
Andrija Lompar, Foto: Gov.me
Andrija Lompar, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.07.2012. 12:34h

Predstavnici crnogorske Vlade ponudili su kolegama iz Azerbejdžana da učestvuju u realizaciji tri infrastrukturna projekta u Crnoj Gori, koji bi podrazumijevali gradnju četiri trake od tivatskog Aerodroma do Budve i zaobilaznice oko tog grada i Herceg Novog.

Crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva, Andrija Lompar, saopštio je da se radi o ukupno 40 kilometara dugoj dionici od Herceg Novog do Budve, čija cijena zavisi od eventualne gradnje tunela ili mosta preko Boke Kotorske.

"Od toga zavisi cijena. Ukoliko gradnja ne uključuje most ili tunel govorimo o nekih 200 miliona eura ulaganja, a u suprotnom bi sada bilo teško saopštiti cifru", rekao je Lompar nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Azerbejdžana u Bakuu.

On je naveo da će u Crnu Goru uskoro doći stručnjaci iz Azerbejdžana, kako bi se detaljno upoznali sa projektnom dokumentacijom u vezi sa ponuđenom gradnjom zaobilaznica oko Herceg Novog i Budve, kao i četiri trake od Aerodroma Tivat do Budve.

Kada je riječ o Luci Bar, predstavnici Vlade su kolegama iz Azerbejdžana ponudili tri moguća paketa, od kojih se prvi odnosi na učešće na tenderu za Kontejnerski terminal i generalne terete.

"Tu je dinamika malo neusklađena i to je dosta kasno da bi se oni mogli dobro i kvalitetno pripremiti sa nekom ponudom", kazao je Lompar.

On je dodao i da su započeti razgovori o Luci Bar, posebno o Terminalu za tečne terete i potencijalnoj gradnji onog za gas.

"Na kraju ponudili smo im industrijsku, odnosno slobodnu zonu u Luci. Rekli smo im da je sada u završnoj fazi izrada kompletne projektne dokumentacije, kao i da bi sada mogli da vidimo šta su njihovi planovi vezani za Balkan, s obzirom na to da Luka Bar servisira čitavo zaleđe prema Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, kako bi ih eventualno prilagodili njihovim kapacitetima i željama", saopštio je Lompar.

On je naveo da je predstavnicima Azerbejdžana dostavljena dokumentaciju u vezi sa putnom infrastrukturom i Lukom Bar, ali i da su oni kazali da im je neophodno detaljnije upoznavanje, jer se radi o ozbiljnim i skupim projektima.

"Bilo je uspješno, ali je još sve na nivou načelnih razgovora", poručio je Lompar.

On je rekao da sa kolegama iz Azerbejdžana nije bilo razgovora o autoputu Bar - Boljari.

"Nagovijestili smo da postoji ideja izgradnje autoputa u Crnoj Gori i da se pregovara sa Evropskom investicionom bankom, tako da u ovom trenutku nijesmo htjeli da otvaramo ni jednu drugu mogućnost", zaključio je Lompar.

Bonus video: