Zaboravite na besplatne razgovore dok državi ne date euro

Žalbe građana ne jenjavaju zbog načina obračuna državnog nameta
13 komentar(a)
mobilni telefon, računi, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, računi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.07.2012. 15:40h

Korisnici M-tel mreže iz koje su prvog dana obračuna takse od jednog eura tvrdili da njihov sistem funkcioniše bez greške, jedini su koji se i dalje žale na nepravilnosti.

“Naš sistem funkcioniše bez greške. Nijednu primjedbu nijesmo imali i nema nikakvih problema sa naplatom taksi”, kazala je u subotu PR M-tela Ana Martinović.

Na adresu “Vijesti” su, kao i prvog dana obračuna takse od jednog eura, korisnici usluga te mreže nastavili da šalju prigovore na nepravilnosti.

Ivana iz Pljevalja kazala je “Vijestima” da joj je euro skinut sa računa nakon što je ostvarila poziv, ali ne i uspostavila vezu sa pozvanim brojem, nakon čega su joj suspendovani odlazni pozivi.

Korisnici Telenora su zabilježili minus na pripejd računima, korisnicima T-Mobile mreže operator je umjesto jednog, skidao i dva, tri eura

“Ukidaju mi već plaćeni servis iako na to nemaju pravo, jer je aktiviran prije oko 15 dana, što znači da imam besplatne razgovore još toliko. Tek tada bi trebalo da skinu euro. Svjestan sam da nas država krade, ali moraju li i mobilni provajderi”, navodi on.

Brajović je nakon što je shvatio da ne može da pozove ni besplatan broj, nazvao službu za korisnike kompanije M-tel, gdje su mu kazali da bi trebalo da pošalje žalbu na e-mail kompanije.

“Vijestima” se na nepravilnosti u 068 mreži ranije žalio korisnik Vidoje, koji je naveo da nije mogao da šalje ni SMS.

Prema Zakonu o taksama, koji je usvojen voljom vladajuće većine u Skupštini, obračun takse od euro na SIM karice počeo je u subotu nizom nepravilnosti u svim mobilnim mrežama. Korisnici Telenora su zabilježili minus na pripejd računima, korisnicima T-Mobile mreže operator je umjesto jednog, skidao i dva, tri eura. U toj mreži su onima koji su imali aktiviranu uslugu besplatnih razgovora u okviru mreže, nakon obračuna takse blokirani odlazni pozivi.

U međuvremenu, iz Telenora je saopšteno da će korisnicima 069 mreže, ukoliko nemaju dovoljno novca na računu, odnosno nemaju euro, koliko prema zakonu moraju da naplate za taksu, biti skinuto onoliko koliko u trenutku ostvarivanja prvog imaju na računu. Ostali dio do jednog eura, kako je saopšteno, korisnik će ući u minus.

“Kada dopuni račun, broj će biti aktiviran i stanje će biti umanjeno za onoliko koliko je korisnik bio u minusu", kazala je Adrijana Husić PR Telenora, dodajući da se u toj mreži u prvi odlazni poziv računa bilo koji poziv, uključujući i onaj ka korisničkom centru, koji više nije besplatan.

U T-Mobile su grešku ispravili tako što su za sve korisnike kod kojih su registrovane nepravilnosti u obračunu obezbijedili 15 dana besplatnih razgovora unutar 067 mreže.

Besplatni pozivi kad se naplati taksa

PR M-tela je ponovila “Vijestima” tvrdnju od prethodne subote - da u njihovom obračunskom sistemu grešaka nema.

“Ako korisnik nema minimum jedan euro na računu, on ne može da ostvari poziv, čak ni prema besplatnim brojevima. Pozivi će biti mogući tek kada korisniku bude naplaćena taksa od jednog eura”, kazala je Martinović.

Ona ne isključuje da će korisnici ubuduće bojkotovati uslugu telefoniranja i nastaviti da dopunjavaju račune samo iznosima od jednog eura, te koristiti samo SMS i uslugu interneta, što je u M-tel mreži moguće čak i kad se na računu ima ispod euro.

PROČITAJTE JOŠ

Euro po euro, pljačka >>>

CT ispravlja grešku u obračunu takse od jednog eura, M:Tel: Kod nas grešaka nema

I turistima skidaju euro sa računa, Ministarstvo: To je samo euro >>>

Bonus video: