Euro na najnižem nivou u posljednje dvije godine

Snažan udarac euru nanijeli su i anemični podaci sa američkog tržišta rada
0 komentar(a)
Euro, Foto: Silico
Euro, Foto: Silico
Ažurirano: 08.07.2012. 15:05h

Kurs eura prema dolaru ove sedmice je potonuo na najniži nivo u dvije godine, nakon smanjenja kamata u eurozoni i gubljenja nade da će američke Federalne rezerve (Fed) nade uskoro olabaviti monetarnu politiku.Cijena eura prema američkoj valuti potonula je 2,9 odsto, na 1,229 američkih dolara. U petak je u jednom trenutku euro skliznuo na samo 1,2264 dolara, najniži nivo od 1. jula 2010. godine.Još je više, 3,2 odsto, euro pao u odnosu na japansku valutu, kliznuvši na 97,85 jena (JPY).Cijena dolara prema japanskoj valuti oslabila je 0,2 odsto na 79,65 JPY, prenosi Business.

Pritisak na euro

Od samog početka sedmice euro je slabio jer je splasnula euforija izazvana dogovorom čelnika eurozone krajem juna o mjerama za otklanjanje dužničke krize koja potresa tu monetarnu uniju.Iako je na tom samitu dogovoreno da se iz trajnog kriznog fonda, Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), direktno u posrnule banke ubrizgavaju sredstva za potrebe dokapitalizacije, prinosi na španske obveznice ponovo su dosegli nivoe koje se smatraju dugoročno neodrživim troškom finansiranja.

Kako su najveće evropske ekonomije na rubu recesije ili su u nju već ušle, analitičari smatraju da to nije dovoljno za podsticanje rasta

Bonus video: