Opozicija: Građani vraćaju dugove jer su vladini žiranti

Opozicija je predložila da se novac od prodaje državne imovine koji se slio na privatne račune iskoristi umjesto zaduženja
0 komentar(a)
Milorad KAtnić, Foto: Savo Prelević
Milorad KAtnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2012. 18:30h

Opozicija je ponovila ranije iznijete stavove da je državni dug od 1,6 milijardi eura posledica loše vođene ekonomske politike koja je buduće generacije odvela u dužničko ropstvo i zabrinuta je hoće li država biti sposobna da vraća dug i iz kojih izvora. Ministar finansija Milorad Katnić je ponovio Vladin stav da nijesu srećni zbog zaduživanja, ali da je ono neophodno.

To je rezultat današnje rasprave o Interpelaciji za pretres rada Vlade povodom zaduženja kod švajcarske Kredit Svis banke u iznosu od 150 miliona eura koju je podnijelo 27 poslanika Nove, SNP -a i PZP -a.

Opozicija je predložila da se novac od prodaje državne imovine koji se slio na privatne račune iskoristi umjesto zaduženja.

Glasanje za nepovjerenje Vladi zbog tog posla najavljeno je kad se poslanici budu izjašnjavali o svim tačkama tekućeg zasijedanja.

“Pogubnost Vladine politke dovela nas je do prekomjernog zaduživanja.To je dovoljan razlog za ostavku. Iz krize se ne izlazi povećanjem dažbina na teret građana,već se ona ravnomjerno raspoređuje na sve. Ali to se ne radi ,već partijska država amnestira tajkune. – istakao je poslanik Nove Strahinja Bulajić.

Mandić: Vlada Đukanovića dovela do ovoga

Branko Radulović (PZP) vjeruje da je “državi zakukala crna kukavica” zbog dugovanja koja su posledica kriminogenog udruživanja, a iz tog mulja se može izaći tako što će se iskoristiti “23 I 24 poglavlje”iz pregovora sa EU.

“Vlada Mila Đukanovića je do ovoga dovela, a Vlada Igora Lukšića politiku prethodnika abolira” istakao je lider Nove Andrija Mandić.

Mišljenje Katnića je da opoziciono vidjenje ekonomske situacije ne odgovara stvarnosti što potvrđuje i dobijanje pregovora sa EU.

“Ta nestručna i neodgovorna Vlada je dobila podršku od EU ” ocijenio je ministar.

Poslanicika DPS -a podržavaju Vladu jer se “ senzibilno i domaćinski ponaša i odlično snalazi u teškim vremenima”.

“Profil duga je povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom i dugim rokom otplate” čitali su poslanici DPS -a djelove iz Vladinih dokumenata.

SDP: Ključ je napuštanje neoliberalnog koncepta

Optužili su kolege iz “dijela opozicije” da su otvaranjem te “politikantske priče” pokušali da naruše napredak države ka EU.

“To je uobičajena pojava pred važne državne događaje. Dio opozicije pokušava da skrene pažnju Briselu da ne treba otvoriti pregovore..Na sreću odlučeno je drugačije” rekao je Obrad Stanišić (DPS).

U manjoj članici vladajuće koalcije (SDP) ocjenjuju da se “nalazimo pred složenom situacijom” i da je rešenje problema “napuštanje neoliberalnog koncepta ekonomije zasnovanog na raspodaji državnih resursa”.

“To je ključ ove rasprave i ako napravim otklon od toga politika zaduženja biće drugačija” istakao je poslanik SDP -a Damir Šehović.

Isto mišljenje ima i Dragoslav Šćekić (SNP) koji je kazao da zahvajujući neoliberalnom konceptu građani vraćaju dugove tako što su vladini žiranti.

Bonus video: