Lista 8 najvećih dužnika čiji su računi blokirani

Prema posljednjim podacima CBCG, na kraju maja ukupno je blokirano 15.678 firmi sa dugom od 419 miliona eura, deset najvećih duguje 100,7 miliona
56 pregleda 13 komentar(a)
Zavala, Foto: Anto Baković
Zavala, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 26.06.2012. 19:04h

Zavala invest, Vektra Montenegro, Opština Budva, Slobšar i Cok, Maestral inženjering, Radoje Dakić, Provladeks i Vektra Boka osam su najvećih dužnika čiji su računi blokirani – saznaju "Vijesti" od izvora iz radne grupe (CBCG, Ministarstvo finansija i Privredni sud) zadužene za izradu analizu statistike blokiranih firmi, objavljivanja njihovih spiskova i mogućnosti uvođenja automatskog stečaja u domaće zakonodavstvo.

Rezultat rada radne grupe su usvojene dopune Zakona o platnom prometu koje će omogućiti CBCG da od prvog jula objavljuje imena firmi i preduzetnika sa matičnim brojevima i iznose blokade računa u postupku prinudne naplate. Analiza o mogućnosti uvođenja automatskog stečaja u domaće zakonodavstvo najavljena je za kraj ovog mjeseca.

Dva su kriterijuma na osnovu kojih će CBCG objavljivati imena, da je blokada veća od 10.000 eura i da je u neprekidnom trajanju dužem od mjesec.

Centralna banka će podatke objavljivati na internet stranici prvog radnog dana po isteku mjeseca i to po azbučnom redu, sa presjekom stanja na posljednji dan u prethodnom mjesecu. Očekuje se da se na spisku nađe oko 2.400 preduzeća.

Prema posljednjim podacima CBCG, na kraju maja ukupno je bilo blokirano 15.678 firmi sa dugom od 419 miliona eura. Koncentracija tih dugovanja je velika tako da 10 najvećih dužnika (0,7 odsto ukupno evidentiranih) učestvuje sa 24 odsto u ukupnoj blokadi, odnosno 100,7 miliona eura.

Od osam najvećih dužnika četiri su vezana za crnogorsku metropolu turizma, među kojima je i Opština Budva.

Firma Zavala invest sada je u većinskom vlasništvu grupe biznismena okupljenih oko udruženja kupaca vila Amia u čije vlasništvo je prešla firma Slav in za 16,5 miliona eura, većinski akcionar kompanije Zavala invest. Iza firme Slav in nekada je stajao poznati ruski biznismen Sergej Polonski za koga se vezivala kompanija Miraks koja je bankrotirala.

Drugi manjinski akcionar Zavale invest je firma Moninvest iza kojeg stoji Dragan Sekulić, jedan od osuđenih u slučaju Zavala. Bivši partner Sekulića u Moninvestu bio je potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović čiji je rođeni brat Dragan Marović osuđen u istom sudskom postupku.

U kompaniji Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu bankrotiranog biznismena Dragana Brkovića, razmatra se uvođenje stečaja na zahtjev CKB i OTP faktoringa

O firmi Slobšar i Cok detaljnih informacija nema. U Centralnom registru Privrednog suda registrovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću za promet roba i usluga, čija je djelatnost pružanje konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem sa sjedištem u Budvi. Njeni osnivači su Ognjen Pavićević i Slobodan Šaranović koji je i izvršni direktor.

Budvanski Maestral inženjering registovan je za djelatnost izgradnje stambenih i nestambenih zgrada. Osnivač je Maestral turs iza koga stoji Blažo Dedić, a ta firma gazduje bečićkim hotelom Mediteran.

U kompaniji Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu bankrotiranog biznismena Dragana Brkovića, razmatra se uvođenje stečaja na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa. Privredni sud je već jednom uveo stečaj, ali je on poništio odlukom Apelacionog suda.

Privredni sud je dobio novi izvod iz platnog prometa Centralne banke prema kome su računi Vektre Montenegro u blokadi zbog neplaćenih obaveza u iznosu od 22,76 miliona eura. Advokati CKB-a i OTP-a ukazali su sudu da su Vektrine dospjele obaveze premašile iznos od 150 miliona eura, te da je ta kompanija iskazala trajnu nespospobnost da izvršava obaveze.

OTP faktoring i CKB banka tražili su uvođenje stečaja i u firmi Vektra Boka, čiji je vlasnik takođe Brković, zbog duga od 3,5 miliona eura. O uvođenju stečaja raspravljaće se 29. juna. Ta kompanija je kupila od države hotelsko-turističko preduzeće Boka i nije ispunila investicioni program zbog čega je potpisan aneks ugovora koji se ne poštuje.

Firma Radoje Dakić je u stečaju i ima više od 2.000 povjerilaca koji po pravosnažnim sudskim presudama potražuju više od 43 miliona eura.

Đukanovićevi posrnuli prijatelji

Osim kompanija Brkovića, čiji su računi blokirani, a kum je lidera DPS-a Mila Đukanovića, isto se dešava i firmi Provladeks biznismena Vladana Vujovića, koji je takođe u bliskim odnosima sa porodicom Đukanović.

Firma Provladeks registovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Poznata je po transakcijama na berzi, a pod njenom kontrolom je bio HLT Fond.

Bonus video: