RAE da organizuje raspravu o predlozima regulatornog prihoda EPCG

"Nejasno je da li RAE uopšte procjenjuje troškove Direkcije ili ih odobrava po automatizmu", naveli su Uljarević, Muk i Đurović
0 komentar(a)
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Boris Pejović
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2012. 12:26h

Daliborka Uljarević, Stevo Muk i Goran Đurović traže da Regulatorna agencija za energetiku (RAE) što prije organizuje javnu raspravu o predlozima regulatornog prihoda Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na koje su dostavili primjedbe.

Oni smatraju da je organizovanje javne rasprave o predlozima regulatornog prihoda za EPCG i CGES, koje je RAE objavila prošle sedmice, neophodno jer se radi o važnim i dugoročnim odlukama.

"Neopravdano je da se i dalje prihvataju enormni troškovi Direkcije EPCG, makar i manji od zahtijevanih. Nejasno je da li RAE uopšte procjenjuje troškove Direkcije ili ih odobrava po automatizmu", naveli su Uljarević, Muk i Đurović.

Oni su dodali i da nije obrazloženo o kakvim se investicijama radi, na osnovu čega je procijenjeno da su one stvarno neophodne i kako mogu toliko da utiču na iznose amortizacije, s obzirom na to da radi o stopama od 30 ili više procenata.

"Kada je u pitanju povrat na sredstva, pogrešno je obračunavati povrat na bilo koja sredstva osim na neto vrijednost trajnih osnovnih sredstava. Naročito je pogrešno obračunavati povrat na radni kapital u iznosu osmine ukupnog godišnjeg prihoda EPCG, jer se uopšte ne radi o kapitalu u vlasništvu Javnog snabdjevača", kazali su Uljarević, Muk i Đurović.

Oni su saopštili da se radi o sredstvima koja na putu od kupaca do drugih djelova elektroenergetske kompanije samo prolaze preko računa Javnog snabdjevača, zbog čega se ne mogu smatrati njegovim kapitalom.

Uljarević, Muk i Đurović tvrde i da su na osnovu Izvještaja o analizi dokumentacije za Operatora distributivnog sistema uočili da se troškovi rezervnih djelova i usluga trećih lica određuju na osnovu odobrenih za prošlu godinu, iako oni smatraju da bi trebalo uzeti u obzir troškove koji su stvarno ostvareni u prethodnom perodu.

"Neprihvatljivo je odobravanje troškova usluga trećih lica samo na osnovu prethodno odobrenih, a da se ne obavi kontrola njihove opravdanosti. Neprihvatljivo je i odobravanje troškova matične kompanije, bez kontrole njenog rada i ocjene opravdanost", rekli su Uljarević, Muk i Đurović.

Oni su naveli da su uvjereni da je pogrešan obračun povrata na sredstva u iznosu osmine ukupnih troškova poslovanja, jer je to već obračunato kod javnog snabdjevača.

"Smatramo i da nije prihvatljivo da se ponovo obračunavaju bilo koje razlike osim onih iz posljednjeg regulatornog perioda", poručili su Uljarević, Muk i Đurović.

Bonus video: