EPCG: KAP mora da plaća struju koja je duplo jeftinija od uvozne

Razlika u cijeni energije, pored neplaćanja faktura, dodatno kreira gubitke za EPCG
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 14:18h

Dug za struju Kombinata aluminijuma Podgorica prešao je 41 milion eura i to je krajnje neprihvatljivo, saopšteno je iz Elektroprivrede.

”Zbog duga KAP-a za utrošenu električnu energiju Elektroprivreda je suočena sa velikim finansijskim problemom”, ponovljeno je iz EPCG.

Iz EPCG ukazuju da Kombinat nije u mogućnosti da plaća struju po cijeni skoro duplo nižoj od tržišne, a po kojoj energetska kompanija mora da je uvozi za ostale potrošače.

“Prosječna potrošnja u KAP-u, posljednjih mjeseci, iznosi 111.000 megavat-sati po prosječnoj cijeni koja se fakturiše po 37,2 eura po MWh, u skladu sa regulativom. Sa druge strane, EPCG je u istom periodu plaćala uvezenu struju po prosječnoj cijeni od 61 euro po MWh. Ta razlika u cijeni energije, pored neplaćanja faktura, dodatno kreira gubitke za EPCG koji se u krajnjem reflektuju na cijenu struje za građane”, naglasili su iz EPCG.

Iz kompanije, kojom upravlja italijanski A2A, saopšteno je da su iznenađeni informacijom u medijima da je Kombinat najavio da će redovno izmirivati obaveze za struju.

“Menadžment KAP-a nije zvanično to potvrdio našoj kompaniji”, saopštili su iz EPCG.

Mjesečne fakture Kombinata za utrošenu energiju iznose preko pet miliona eura,a uplate na mjesečnom nivou manje su od dva miliona eura. Iz EPCG su ponovili da “KAP mora da plati trenutnu potrošnju energije, inače je jedino realno rješenje dodatno smanjenje isporuke”.

”Dug, i neredovno plaćanje tekućih faktura onemogućavaju redovno funkcionisanje 'cash flowa“ (novčanih tokova-prim. aut), što EPCG dovodi u situaciju otežanog plaćanja obaveza poslovnim partnerima, proizvođačima i trgovcima električnom energijom, kao i zarada zaposlenima u kompaniji. Zbog toga nije više prihvatljivo da KAP ne plaća redovno račune. U suprotnom, naša kompanija rizikuje bankrot, koji bi onemogućio normalno servisiranje građana i crnogorske privrede”, zaključili su iz Elektroprivrede.

Galerija

Bonus video: