Nema para za radnike "Onogošta", a direktoru otpremnina 23.000

Radnici su od utorka najavili svakodnevne dvosatne proteste ispred Ministarstva turizma
0 komentar(a)
Onogošt štrajk, Foto: Savo Prelević
Onogošt štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2012. 07:10h

Sindikat Hotelsko-turističkog preduzeća Onogošt uputio je otvoreno pismo predsjedniku Odbora direktora Vladanu Vujoviću od koga traže odgovor zašto za radnike nema odgovarajućih otpremnina, a za bivšeg izvršnog direktora Zorana Stojanovića je bilo.

„Iako se radi o radnicima koji su za skoro 30 godina rada primali najbjednije zarade u Opštini Nikšić, a iz svojih zarada gradili i opremali objekte kako u Nikšiću tako i na crnogorskom primorju, ipak se sa Vujovićem nikada nijesmo mogli dogovoriti oko socijalnog programa. Ali zato je, iako za to nema uporišta u Kolektivnom ugovoru, izvršnom direktoru, koji je radio godinu i ostvario gubitak blizu milion eura, odredio otpremninu od 23.000“, stoji u pismu koje je potpisala predsjednica Sindikata Zorka Niković.

HLT fond, kojim upravlja firma Prima Vladana Vujovića, je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama HTP Onogošt, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine. Zbog toga što što stečajni dužnik nije postupio po nalogu suda i otklonio posljedice kršenja Plana lične uprave, Privredni sud je 23. marta donio odluku o otvaranju klasičnog stečaja.

Najavili proteste

Radnici su od utorka najavili svakodnevne dvosatne proteste ispred Ministarstva turizma nezadovoljni što dogovor oko socijalnog programa i statusa radnika koji će ostati još uvijek nije postignut.

„Naša rješenja glase da smo radno angažovani dok postoji potreba za poslom, što znači da nam radni odnos može prestati u svakom momentu odlukom stečajnog upravnika, a zavisno od potrebe posla. Pošto je rad u našoj firmi uglavnom sezonskog karaktera, potreba za poslom trajaće naredna dva mjeseca. Naše ključno pitanje koje upućujemo Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i Privrednom sudu Podgorica, je kako da riješimo socijalni program radnika za čijim radom prestane potreba, a naravno i status svih zaposlenih u zimskoj sezoni“, stoji u pismu Sindikata HTP Onogošt.

Radnici su od utorka najavili svakodnevne dvosatne proteste ispred Ministarstva turizma

U Onogoštu su, nakon realizacije socijalnog programa i prodaje objekata, od 153 radnika ostala 82, od čega ih je u nikšićkom hotelu oko 40. Oko 50 radnika je zainteresovano da proda radna mjesta i napusti preduzeće ali uz otpremnine koje bi bile od 16.000 do 18.000 eura, a ne 5.600, koliko je primila posljednja grupa koja je napustila firmu.

Od novembra 2002. godine do sada prodata su 23 objekta za 4,6 miliona eura, tako da HTP sada ima, pored matičnog hotela Onogošt u Nikšiću, još samo hotele u Sutomoru i u Risnu.

Bonus video: