U Autoprevoznom čekaju isplatu do 29. juna, SSCG tvrdi da to nije obećano

“Mislim da uz dobru volju puno toga može da se odradi”, kazao je Masoničić
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 08:11h

“Bivšim radnicima Autoprevoznog nije obećano da će im novac biti isplaćen 29. juna jer je nemoguće u tom roku prodati zemljišnu parcelu i ispuniti njihove zahtjeve”, kazao je “Vijestima” generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG) Zoran Masoničić.

Predstavnik bivših zaposlenih Autoprevoznog Milosav Đikanović je saopštio da su prekinuli štrajk glađu jer im je obećano da će novac dobiti do 29. juna.

Masoničić tvrdi da je Nikšićanima koji su pet dana štrajkovali glađu u prostorijama SSCG obećano “da će do 29. juna biti urađeno sve što je u našoj moći”.

“Taj rok objektivno jeste prekratak, a oni su sami javnosti saopštili datum. Dogovoreno je da uradimo sve da bi se taj posao što prije odradio. Potrebno je donijeti određene odluke kako bi se omogućila promjena vlasnika”, rekao je Masoničić.

Bivši radnici su prekinuli štrajk glađu nakon što su im predstavnici SSCG, Vlade i Opštine Nikšić obećali da će prodati određenu zemljišnu parcelu i da će od tog novca za njih 78, koliko ih je protestovalo, biti uplaćeno po 250 eura po godini radnog staža.

Parcela koju treba prodati je pripadala SO Nikšić koja je ustupila sindikalnom povjereništvu Nikšić pri SSCG, a ono Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI).

Zemljište urbanizovano

Kada to zemljište bude vraćeno u vlasništvo povjereništva, biće raspisan oglas o prodaji.

“Mislim da uz dobru volju puno toga može da se odradi”, kazao je Masoničić, dodajući da će se sindikat maksimalno angažovati da bi se do 29. juna što više posla završilo.

“Uradićemo sve da to makar bude izvjesno do datuma koji su bivši radnici odredili, za kada je zakazana Skupština akcionara Tehnobaze i oni žele da se do tada završi”, kazao je Masoničić.

On je objasnio da je zemljište urbanizovano i da ga je Opština Nikšić opredijelila za izgradnju stambenih objekata, pored nje imaju još dvije parcele i jedna izgrađena zgrada za čije se stanove ne mogu naći kupci.

“Treba vremena da se to proda, a kasnije bi se počelo sa gradnjom na nekoj od tri raspoložive parcele, ali je procijenjeno da je za Nikšić to za sada previše stanova. Dvije parcele imaju građevinsku dozvolu i smatrali smo da će se brže prodati ona za koju postoji dokumentacija i koju je Opština oslobodila plaćanja komunalija”, objasnio je Masoničić.

Radnici očekuju sporazum

U komisiji koja će se baviti prodajom biće predstavnici lokalne samouprave, Vlade, CFSSI, nikšićki sindikat.

“Povjereništvo Nikšić će raspisati oglas, ali se ni to ne zna kada će biti, nakon što se zemljište vrati u njihovo vlasništvo”, kazao je Masoničić.

On je rekao da SSCG ne može preuzeti obavezu za druge, pa ni potpisivati sporazum sa bivšim radnicima Autoprevoznog kojim bi se obavezali na bilo šta.

“Nije sporno da njihov predstavnik bude u svim komisijama”, poručio je on.

“Povjereništvo Nikšić će raspisati oglas, ali se ni to ne zna kada će biti"

Radnici očekuju sporazum zbog čega po dva sata dnevno protestuju.

Ako se iko i javi za plac

Na pitanje da li je tačna informacija da se već zna kupac za parcelu koja tek treba da se prodaje, Masoničić je kazao da “ne bi da ulazi u tu priču”.

“Da znam da je tako, protivio bih se takvim tvrdnjama. Oglas će biti javan i moći će da se javi svako ko bude zainteresovan. Ako se iko i javi. I bivši radnici su iskazali veliku rezervu u smislu da li će se pojaviti kupac i zbog toga je i bila sva nervoza i problemi”, istakao je on.

Galerija

Bonus video: