Čuvajmo se loših kredita

Žugić smatra da rast nekvalitetnih kredita ne ugrožava samo finansijsku stabilnost već i ekonomski rast
78 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Žugić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.06.2012. 12:31h

Nekvalitetni krediti bili su najviši u avgustu 2011. a njihovo učešće u ukupnim je iznosilo 25,3 odsto, izjavio je guverner Centralne banke Radoje Žugić, ističući da od posljednjeg kvartala uz podršku matičnih banaka počinje rješavanje tog problema.

Žugić je saopštio da je na kraju 2011. učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim u Crnoj Gori smanjeno na 15,5 odsto.

"Tendencija postepenog poboljšanja je nastavljena i u ovoj godini, tako da je tokom prva četiri mjeseca njihovo učešće smanjeno za jedan procentni poen", rekao je Žugić.

On je u uvodnom izlaganju povodom predstavljanja zajedničkog izvještaja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o nekvalitetnim kreditima u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, kazao da je to i dalje nizak nivo.

Žugić je naglasio da je to i pokazatelj da su u bilansima banaka i dalje prisutne određene ranjivosti, iako su se "banke značajno stabilizovale".

Pogoršanje kvaliteta kreditnog portfolija počelo je krajem 2008. nakon prebrze kreditne ekspanzije u prethodnom periodu.

"U periodu izbijanja krize, u septembru 2008. nekvalitetni krediti činili su svega 4,4 odsto ukupnih, a već na kraju godine su iznosili 7,2 odsto", rekao je Žugić.

Od tada do kraja trećeg kvartala prošle godine taj indikator, dodaje on, bilježi rast.

"Oslabljena privreda, pucanje mjehura na tržištu nekretnina, smanjenje izvozne mogućnosti, pogoršanje socijalnog položaja građana dovode do brzog rasta nekvalitetnih kredita", istakao je Žugić.

On smatra da studija o nekvalitetnim kreditima SB ima izuzetan značaj, jer omogućava da Crna Gora sagleda gdje se nalazi u odnosu na zemlje regiona, kao i koje sve greške ekonomske i monetarne politike mogu dovesti do rasta loših kredita.

"Studija daje i konkretne preporuke kako se boriti sa problemom loših kredita", rekao je Žugić.

Žugić je kao neke od najvažnijih zaključaka studije izdvojio to da visoki koeficijenti adekvatnosti kapitala i visoke rezerve obezbijeđuju dobru zaštitu od loših kredita.

Studija je dala i čitav niz preporuka koje se tiču izmjene regulative, uvođenje vansudskog restrukturiranja, unaprijeđenje sistema prinudne naplate i poboljšanja efektivnosti sudskog sistema.

Žugić smatra da rast nekvalitetnih kredita ne ugrožava samo finansijsku stabilnost već i ekonomski rast.

"Ukoliko imamo visoko učešće ovih kredita, onda to vodi smanjenoj kreditnoj aktivnosti, a zatim i sporijem rastu, manjim investicijama i nižem nivou zaposlenosti, kao i lošem životnom standardu", ocijenio je Žugić.

On je ponovio da će se zadaci CBCG u narednom periodu odnositi na pojačanu kontrolu sistemski važnih banaka, procjenu potrebnog kapitala za dokapitalizaciju banaka, kao i praćenje primjene nove regulative koja je zamijenila čitav niz privremenih odluka i koja stupa na snagu najkasnije 1. januara 2013.

Dosadašnja kreditna podrška Svjetske banke Crnoj Gori iznosila je oko 200 miliona dolara.

Bonus video: