CBCG ne interesuju višemilionske prevare, već kako je to došlo do javnosti

Guverner CBCG Žugić je rekao da je time prekšen zakon te da zna kome su ti podaci bili dostupni
68 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 18:11h

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić najavio je da će ta institucija od nadležnih organa tražiti da se preispita kako su povjerljivi izvještaji Centralne banke o kontroli poslovanja dospjeli u javnost.

"Izvještaji o kontroli odnose se na period 2008. i 2010. godine, a shodno članu 103. Zakona o bankama to je povjerljivi dokaz i ne može se objaviti bez saglasnosti Centralne banke", kazao je Žugić na sjednici Odbora za ekonomiju i budžet na kojoj se raspravlja godišnji izvještaj CBCG za 2011. godinu.

Žugić je rekao da je time prekršen zakon te da se zna kome su ti podaci bili dostupni.

"Drugima treba postaviti pitanje zašto su u nekom periodu ćutali, a zašto je CBCG danas glasna", istakao je on.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Guverner CBCG kazao je i da će tražiti da se sve provjeri jer ne smiju dozvoliti da se to ponovo desi i da će učiniti sve da se sačuva reputabilnost Centralne banke.

"Saradnja sa medijima je odlična i nijesmo imali nijedan demant", naveo je Žugić.

U vrijeme objave izvještaja guverner je bio Ljubiša Krgović koji je smijenjen sa te funkcije.

Dokumenti CBCG objavljeni su u serijalu tekstova Mreže novinara istraživača, a u sklopu Projekta izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Ti tekstovi ukazuju na višemilionske zloupotrebe koje su obavljane preko Prve banke u vlasništvu porodice bivšeg premijera, Mila Đukanovića.Prema riječima Žugića, u CBCG ne postoji odobrenje za objavljivanje tih povjerljivih podataka.U serijalu tekstova navodi se, između ostalog, i da je CBCG bila upoznata sa milionskim transakcijama povezanih osoba oko Prve banke.Kako se navodi u tekstu, kontrolori CBCG su prethodnih godina upozoravali kako su veliki iznosi kredita odobravani malom broju povezanih lica, zbog čega je rizik banke bio veći.Kontrolori CBCG su, kako se navodi u tekstu OCCRP-a, 2007. godine utvrdili da je banka, bez pribavljanja svih informacija i dokumentaciju, otvorila račune za Beppler and Partners, registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima, zatim Caldero Trading, Beppler Property and Development i Bepller Investments, registrovane na Kipru.Te firme su, kako se navodi, između ostalog vlasnici budvanskog hotela Avala i kolašinske Bjanke.

Galerija

Bonus video: