Među najboljima po upotrebi mobilnih, biznis u Crnoj Gori slabo koristi internet

Crna Gora je ocijenjena ocjenom 4,46 (od 7). Slovenija je 33, Hrvatska na poziciji 46, Albanija 49, Makedonija 61, Srbija 71, BiH - 80.
0 komentar(a)
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.05.2012. 10:29h

Crna Gora je prema slobodi trgovine napredovala za četiri mjesta i sada je 39. među 132 zemlje, pokazuje Izvještaj o slobodi globalne trgovine za 2012. Svjetskog ekonomskog foruma (SEF).

Crna Gora je ocijenjena ocjenom 4,46 (od 7). Kada su zemlje u orkuženju u pitanju, ispred Crne Gore je Slovenija koja je na 33. mjestu svjetske liste, Hrvatska na poziciji 46, Albanija na 49, Makedonija je 61, Srbija 71, a najlošiji rezultat bilježi Bosna i Hercegovina koja je na 80. poziciji.

U odnosu na izvještaj iz 2010, Slovenija je napredovala za dva mjesta, Hrvatska je pak pala za jedno mjesto, Srbija je pala za četiri mjesta, Makedonija za pet, dok je BiH ostala na istoj poziciji.

Prema priključcima brzog pristupa interentu, Crna Gora je na 52. poziciji, a na osnovu korišćenja interneta u biznisu na 64. poziciji. Najbolje mjesto, treće, Crna Gora je osvojila zahvaljujući upotrebi mobilnih telefona

Prema priključcima brzog pristupa interentu, Crna Gora je na 52. poziciji, a na osnovu korišćenja interneta u biznisu na 64. poziciji. Najbolje mjesto, treće, Crna Gora je osvojila zahvaljujući upotrebi mobilnih telefona.

Na osnovu kvaliteta puteve, kao i kvaliteta lučke infrastukture, Crna Gora je na 92. poziciji, nešto bolju poziciju zauzimamo na osnovu kvaliteta vazdušne infrastrukture - 79.

Izvještaj SEF-a, koji se radi svake dvije godine, pokazuje koliko su ekonomije u svijetu učinile za slobodnu trgovinu i gdje su potrebna poboljšanja.

Rezultati iz izvještaja, kako navodi SEF, treba da pomognu zemljama da se integrišu u globalnu trgovinu, kao i kompanijama pri donošenju investicionih odluka.

Po slobodi trgovine u svijetu prednjače Singpaur, Hongkong, Danska i Švedska, koje su prve četiri pozicije na globalnoj listi držale i prije dvije godine, dok je na začelju Čad i tik ispred njega Burundi i Venecuela.

Bonus video: