Opozicija traži ostavku Katnića

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da su mjere štednje i rebalans “noćna mora, ali su nužne za stabilnost finansija”
49 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Zoran Đurić
Milorad Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.05.2012. 18:33h

Rebalans budžeta za 2012. godinu, o kome Skupština u četvrtak treba da se izjasni, posledica je loše vođene ekonomske politike u proteklom periodu zbog čega poslanici opozicije smatraju da neko od kreatora tog stanja mora personalno odgovarati. Uz to, traže ostavku Vlade i redefinisanje poreske politike.

Manja članica vladajuće koalicije SDP, čiji su ministri učestvovali u brojnim privatizacijama i aminovali izdavanje garancija za KAP (170 miliona sa kamatama koje građani vraćaju) predložili su “ da se mijenja model rasta zasnovan na rasprodaji državne imovine i poreska politika”, a prvi čovjek SDP –a i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić istakao je da je “Crna Gora raj bez poreza”.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da su mjere štednje i rebalans “noćna mora, ali su nužne za stabilnost finansija”.

“Teške su prilike u Crnoj Gori, ali i drugim državama. Lakše je da rebalans radimo sada nego sredinom godine jer se trebamo odmah prilagoditi potencijalnom eksternom šoku”.

Takse na sim kartice električna brojila, kablovsku televiziju,ugostiteljske objekte u kojima se mogu konzumirati duvanski proizvodi i akize na lož ulje od kojih se očekuje prihod od 23 miliona eura, prema ocjeni ministra, bolje su rešenje od povećanja stope PDV –a i poreza i doprinosa na zarade.

“Nadam se da će one biti dovoljne” istakao je ministar, dodajući da će rebalans omogućiti jeftinije zaduženje kod Svjetske banke i pristup tržištima ako se aktiviraju garancije za KAP.

“Rebalansom smo budžetsku potrošnju sveli na 36 odsto BDP –a i dostigli situaciji da dodatnim smanjivanjem potrošnje možemo ugroziti rad državnih institucija ,dovesti do povećanja zaostalih budžetskih obaveza insitucija što bi dodatno ugrozilo likvidnost” istakao je Katnić.

SNP: Prilagođavamo se lošoj politici

U SNP –u su najavili da neće podržati rebalans koji nije prilagođavanje realnosti kako tvrdi Vlada nego lošim politikama koje su vođene ranije.

“Personalno vaša odgovornost je najmanja jer ste došli na gotovu štetu, ali neko ko je pravio obaveze državi mora odgovarati”, rekao je poslanik SNP –a Aleksandar Damjanović.

On je kazao da je set fiskalnih mjera za punjenje državne kase deseti dio ukupnog zaduženja, a kao alternativu zakona o taksama za koji SNP predlaže da se povuče naveo je preuzmanje imovinu nekih kompanija i pojedinaca kojom bi se otplati dugove države koje ima prema privatnom sektoru.

“Predlažemo i da se mijenja zakon o poreskoj administraciji u dijelu koji će omogućiti da Poreska uprava kvartalno objavljuje imena poreskih dužnika koji duguju više od 10.000 eura.

Treba uvesti i porez na finansijske transakcije po modelu o kome razmišlja EK. Neće banke pobjeći zbog toga jer izvlače milione iz države,a neće pobjeći ni drugi investitori iz istog razloga ako se promijeni poreska politika”ocijenio je Damjanović.

Nova: Traži se odgovornost

U Novoj su pitali ministra da saopšti ime neke zemlje u kojoj je ovakva ekonomska situacija , a u kojoj nema odgovornosti.

“Svuda se odgovara, zato i mi tražimo odgvornost i ostavke. Onaj koji je zavukao ruku u naš džep i napravio ugovor sa KAP-om danas nam se smije. I on mora da odgovara. Nećemo da nam uzmu euro više. Dobili smo neke amandmane ali ih ne može podržati, jer amandmanski ne može odgovarati Milo Đukanović.

Odgovornost je i Igora Lukšića koji ne zna da radi posao", istakao je poslanik Nove Goran Danilović, koji je rekao da “ako treba onda i da se izađe i na ulicu”

Ministar mu je odgovorio da se ponaša u “političkom maniru, kad nema argumenata”.

“Politička priča i pozivanje na ulicu. Nijedna ulica nije dobro donijela nijednoj državi, a mnoge koje su krenule tim putem su u većim problemima. Nemam problem za ostavku i podnio bih je kad bi to riješilo ekonomske probleme. Ove mjere koje nijesu popularne i zbog kojih nijesam srećan donijeće stabilnost. Nećemo njima opteretiti najsiromašnije građane, već kompanije koje pružaju te usluge” istakao je Katnić.

Pavlović: DPS dokaz da ulica ne donosi dobro

Koča Pavlović (PZP) rekao je ministru da je njegova partija "dokaz istorijske istine da ulica nije donijela ništa dobro”.

“Imamo arterijsko krvarenje, a pokušavate da sanirate ogrebotine. Čuvate poreski raj, a zašto kad sve države mijenjaju poreske stope. Država nam je na rubu ekonomskog kolapsa” naglasio je Pavlović čija partiji smatra da građani plaćaju “harač Vladinom partner u KAP –u Olegu Deripaski” .

Katnić je kazao da je država daleko od poreskog raja jer ima dosta sitnih fiskaliteta koji i dalje opterećuju, a Krivokapić je kazao da je “ Crne Gora raj bez poreza”.

U najjačoj partiji DPS –u ocijenili su da je prvi rebalans koji Vlada predlaže nužnost zbog svega što se dešava na svjetskom tržištu, vanredno stanje izazvanog vremenskim nepogodama u februaru i problema u KAP- u.

“To su činjenice sa kojima se moramo suočiti i pronaći rešenja” kazao je poslanik DPS –a Zoran Vukčević.

Zaduživanje od 308 miliona

Rebalansom je predviđeno da se umjesto prvobitno planiranih 230 miliona eura država zaduži 308 miliona kako bi servisirala sve svoje potrebe.Ostavljena je mogućnost da se iznos zaduženja poveća iznad 308 miliona u slučaju da država bude morala izmiriti , umjesto ruskih partnera u KAP-u, kredite za koje je garantovala kod mađarske OTP banke (42 miliona) i ruske VTB banke (60 miliona).

Vlada je već platila 23 miliona za KAP švajcarsakoj Kredit svis banci, što je taman iznos koji se rebalansom očekuje na prihodnoj strani. U odnosu na budžet, rebalansom su uvećani i primici i izdaci za 29,7 miliona eura, a to je rezultat dodatnih zaduženja koje će građani morati da plate.

U dnevi red sjednice nijesu uvrštene dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojima je bilo predviđen oda se poslaničke penzije prepolove.Taj akt nije prošao odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Garancije krive za rebalans

U SDP –u su ocijenili da je ključni razlog za rebalans situacija u KAP –u i garancije koje su date za tu firmu. “Stiže na naplatu pogrešni izbor partnera koji je iz države iznosio novac, umjesto da ga je unosio u državu. Sad nam na naplatu dolaze garancije.

Posledica rebalansa je da se država dodatno zadužuje 78 miliona eura, a ostavljena je mogućnost da se može zadužiti i više od 308 miliona. Moramo znati maksimalni iznos zaduženja – rekao je poslanik SDP -a Damir Šehović čija partija podršku rebalansu uslovljava amandmanom kojim se predviđa da se Skupština pita za potencijalna zaduženja veća od 308 miliona eura.

Šehović je kazao i da postoji potencijalni prostor kod poreskog duga koji je 180 miliona eura , te da treba razmišljati o suštinskoj promjeni poreskog sistema i reformi modela rasta zasnovanom na prodaji državne imovine. “Iz ove ekonomske i političke situacije mora se naći izlaz zato treba razmišljati o modelu koji će problem KAP -a svesti na najmanju mjeru.

Treba početi izgrađivati kapitalizam sa socijalnim licem” istakao je Šehović. Katnić je kazao da su je i 2009. godine kada su izdate garancije za KAP ocijenjeno da su one fiskalni rizik. “Izdate su da se ne bi narušio ekonomski sistem. Isto je i za Željezaru koja je zahvaljujući tim garancijama restrukturirana. Svi bi voljeli da i za KAP nađemo partnera “ kazao je Katnić.

Bonus video: