Radvent radi i pored bankrota

Radvent, koji od 1994. godine djeluje kao samostalno akcionarsko društvo, 2008. godine je kupila holandska kompanija MNSS, koja je bila i većinski vlasnik Željezare
4 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.05.2012. 10:07h

Oglas za prodaju imovine nikšićkog preduzeća Radvent biće objavljen sjutra. Cjelokupna imovina preduzeća, prema riječima stečajnog upravnika Nenada Amidžića, stavljena je na prodaju za 3,83 miliona eura a ponude se mogu dostavljati do 20. juna.

„Otvaranje ponuda je zakazano za 25. jun u Privrednom sudu u Podgorici. Iako je u fabrici u oktobru prošle godine proglašen bankrot, ona je cijelo vrijeme radila. Zahvaljujući Neksanu, obavljali smo poslove za nikšićku Željezaru i nadamo se da ćemo istu saradnju imati i sa novim vlasnikom. Za proces proizvodnje je bilo angažovano 24 radnika, koliko ih je ostalo nakon realizacije socijalnog programa. Zbog obima posla, angažovali smo i desetak dodatnih radnika“, kazao je Amidžić.

Istakao je da su do sada sve obaveze izmirivali redovno a da su radnici primili martovsku zaradu.

Radvent, koji od 1994. godine djeluje kao samostalno akcionarsko društvo, 2008. godine je kupila holandska kompanija MNSS, koja je bila i većinski vlasnik Željezare.

U Radventu je stečaj uveden 6. juna na zahtjev svih 178 radnika kojima se na ime neisplaćenih zarada duguje 990 hiljada eura i čija potraživanja su prihvaćena u cjelokupnom iznosu. Sredinom oktobra prošle godine proglašen je bankrot jer niko nije podnio plan reorganizacije.

Nakon realizacije socijalnog programa u preduzeću ih je ostalo 24.

Potraživanja je prijavilo 35 povjerilaca u iznosu od 2,5 miliona eura, od čega je prihvaćeno 2.339.000, dok je ostatak osporen. Najveća potraživanja ima država kojoj se za poreze i doprinose duguje oko milion eura, zatim slijede radnici, dok su ostali povjerioci uglavnom dobavljači.

Bonus video: