Odbačen prigovor Amerikanaca oko zakupa Kumbora

Iz NCH smatraju da je naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR nezasluženo predložena za pobjednika na tenderu za zakup zemljišta u Kumboru
58 pregleda 0 komentar(a)
kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.05.2012. 13:44h

Vlada je odbacila prigovor drugorangiranog američkog konzorcijuma NCH čiji predstavnici smatraju da je naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR nezasluženo predložena za pobjednika na tenderu za zakup zemljišta u Kumboru.

"Cijeneći formalnu ispravnost Prigovora i ostale spise predmeta, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je odlučio da se odbaci prigovor NCH Konzorcijuma, jer nije uložen u roku koji je propisan čl. 22 st. 2 Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera, a koji je oročen na 7 (sedam) dana od dana dostavljanja Odluke", saopšteno je iz Vlade.

SOCAR, sa kojim će Vladina komisija pregovarati o zakupu državnog zemljišta u Kumboru, prikazuje da bi investirala 258 miliona eura u osmogodišnjem periodu. Od tog iznosa, 50 miliona eura bi obezbijedila “od prodaje nekretnina”.

To otkrivaju u izvještaju Tenderske komisije za valorizaciju bivše vojne imovine o ishodu tendera za izdavanje lokacije sa kasarnom Orjenski bataljon na 90 godina.

NCH je ponudio da godišnje plati dva eura svaki kvadrat od 304,5 hiljada kvadratnih metara zemljišta i varijabilnu zakupninu 5,1 odsto godišnjeg prihoda, dok je SOCAR ponudio euro po kvadratu i varijabilni dio od pet odsto. Razlika je oko 27 miliona na ukupni zakup od 90 godina.

SOCAR je ponudio da investira 57,6 miliona za tri godine, koje se vrednuju, a ukupno planira 258 miliona za osam godina. NCH je nudio trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, a narednih godina 54 miliona, najavljujući ukupnu investiciju preko 200 miliona.

Bonus video: