Euro po kvadratu u kafanama za pušače

Vlasnici ugostiteljskih objekata prije nego što počnu da koriste prostor za upotrebu duvanskih proizvoda moraće da podnesu obračun takse Poreskoj upravi
1 komentar(a)
pušenje, Foto: Boris Pejović
pušenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2012. 07:46h

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji svoj prostor prijave za konzumiranje duvanskih proizvoda plaćaće taksu od euro po kvadratnom metru.

Tako je određeno Vladinim predlogom zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda.

Kada je Vlada odlučila da zabrani "duvanjenje" u ugostiteljskim objektima, pravdala je odluku time što štiti zdravlje građana, što sada ne važi.

Novi predlog zakona je dio paketa mjera štednje, koji je sa ovogodišnjim rebalansom budžeta ušao u skupštinsku proceduru i primjenjivaće se do 2014. Rasprava o rebalansu će početi u ponedjeljak na Odboru za ekonomiju.

UPCG se protivi i uvođenju taksi za SIM kartice, kablovske priključke i električna brojila, jer vjeruje da će to doprinijeti da građani manje koriste te usluge

"Vlada je pripremila novi zakon kojim se dozvoljava konzumiranje duvanskih proizvoda baš kako smo, na osnovu uporednog iskustva u drugim zemljama regiona i EU, svojevremeno i ukazivali, a čini se da novo rješenje nije spoznaja te činjenice i ispravaljanje greške, već obezbjeđenje nedostajućih budžetskih sredstava", kazali su u Uniji koja je predložila da se se ugostitelji oslobode novih nameta dok se ne oporave od pada prometa izazvanog zabranom pušenja.

Kako je predviđeno, vlasnici ugostiteljskih objekata prije nego što počnu da koriste prostor za upotrebu duvanskih proizvoda moraće da podnesu obračun takse Poreskoj upravi koja ih evidentira.

Taj ovjereni obračun biće dokaz da se objekat koristi za konzumiranje duvanskih proizvoda. Ugostitelji će Poreskoj upravi morati da podnesu i dokaz o kvadraturi, posjedovni list i odobrenje za rad od lokalne samouprave.

Predlog zakona sadrži i kaznene odredbe za njegovo nepoštovanje u iznosu od 2.000 do 20.000 eura.

UPCG se protivi i uvođenju taksi za SIM kartice, kablovske priključke i električna brojila, jer vjeruje da će to doprinijeti da građani manje koriste te usluge, a što će uticati na kraju i na poslovanje privrednika koji ih pružaju.

"Ukoliko svemu dodamo i kaznene odredbe koje predviđaju neprimjereno visoke novčane kazne, jasno je da ovaj tekst ne vodi unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori", upozorili su iz UPCG.

Procijenjeno je da će država po osnovu svih taksi prihodovati 1,2 miliona eura mjesečno.

Deset centi operaterima za troškove

Kada se radi o taksama za SIM kartice, one će se plaćati za sve aktivne pripejd i postpejd kartice, odnosno na sve kartice sa najmanje jednim odlaznim pozivom u mjesecu za koji se obračunava taksa.

Prema planu, državi će mobilni operateri plaćati taksu, ali im je omogućeno da od svakog eura uzmu po deset centi za trošak po tom osnovu. To će važiti i za Elektroprivredu i kablovske operatere. Takse neće ulaziti u osnovicu za obračun PDV -a.

Bonus video: