EKIP naredio Telekomu da omogući konkurenciji da koristi infrastrukturu

„Kada više operatora koristi istu infrastrukturu nema potrebe za dupliranjem kapaciteta, ostvaruju se značajne novčane uštede"
114 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 15:29h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naredila je Crnogorskom Telekomu da drugim operatorima omogući korišćenje prostora u telekomunikacionoj kablovskoj kanalizaciji, koja je najvećim dijelom u vlasništvu te kompanije.

Iz EKIP-a su saopštili da je to urađeno kako bi se stvorila mogućnost da te kapacitete koriste i drugi operatori u slučajevima gdje je to tehnički izvodljivo.

„Kada više operatora koristi istu infrastrukturu nema potrebe za dupliranjem kapaciteta, ostvaruju se značajne novčane uštede, prostor se racionalnije koristi, povećava se stepen njegove uređenosti, štiti se životna sredina i zdravlje ljudi“, objasnili su iz EKIP-a.

Oni su dodali da je Crnogorski Telekom objavio referentnu ponudu kojom je definisan postupak ostvarivanja prava za korišćenje kablovske kanalizacije te kompanije i uslovi korišćenja.

„Agencija je odredila i cijene za korišćenje prostora u kablovskoj kanalizaciji Crnogorskog Telekoma, koje su vrlo povoljne za operatore i zajedničko korišćenje kanalizacije u stalnom je porastu“, navodi se u saopštenju.

„Kada više operatora koristi istu infrastrukturu nema potrebe za dupliranjem kapaciteta, ostvaruju se značajne novčane uštede, prostor se racionalnije koristi"

Iz EKIP-a su kazali da za sada kanalizaciju Crnogorskog Telekoma putem zakupa koriste operatori M-kabl, Fibernet, IPMont, Cabling, Crnogorski elektroprenosni sistemi, MNnews.

„Telekomunikaciona kanalizacija Crnogorskog Telekoma zajednički se koristi u dužini od 53 kilometra i to na teritoriji opština Podgorica, Bijelo Polje, Herceg Novi, Tivat, Kotor i Pljevlja. Zajedničko korišćenje kablovske kanalizacije je zastupljeno i kod kanalizacije čiji je vlasnik lokalna samouprava“, objasnili su iz EKIP-a.

Stvoreni uslovi da se infrastruktura racionalnije koristi

Lokalna pristupna mreža kablova sa bakarnim paricama je takođe u vlasništvu Crnogorskog Telekoma, pa je EKIP toj kompaniji, nakon sprovedene analize tržišta, naredio da zainteresovanim operatorima omogući zajednički ili potpuno razvezani pristup lokalnoj pretplatničkoj petlji.

“Agencija je odredila cijene za ovaj način korišćenja elektronske komunikacione infrastrukture i to za potpuni pristup lokalnoj petlji 3,88 eura mjesečno, a za zajednički pristup lokalnoj petlji 1,16 eura mjesečno. Ovako određene cijene spadaju među najpovoljnijima u Evropi”, rekli su iz EKIP-a.

Zbog visokog stepena zastupljenosti zajedničkog korišćenja infrastrukture, kako se navodi, pojedini operatori su uspijevali da sa pružanjem elektronskih komunikacionih usluga počnu za svega nekoliko mjeseci.

„Možemo zaključiti da su stvoreni uslovi da se postojeća elektronska komunikaciona infrastruktura racionalnije koristi“, dodali su iz EKIP-a.

Galerija

Bonus video: