Prvo hapšenja, pa priče o ekonomiji

Crna Gora je prva država kandidat sa kojom Evropska unija pretpristupne pregovore počinje poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Igor Lukšić, Milan Roćen, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Igor Lukšić, Milan Roćen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.05.2012. 08:02h

Poglavlja u pregovorima Crne Gore i Evropske komisije u vezi sa sa ekonomskim pitanjima biće otvorena tek nakon što prioritetna – o vladavini prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala – budu otvorena.

Na koji će se način otvoriti ta poglavlja, prema informacijama "Vijesti" iz Vlade, biće poznatije nakon jula, kada se očekuje da pregovori zvanično počnu.

"Svi detalji koji su u vezi sa ekonomskim poglavljima biće usklađeni sa kalendarom Evropske unije u procesu pregovora sa Crnom Gorom", kazao je izvor "Vijesti".

Crna Gora je prva država kandidat sa kojom Evropska unija pretpristupne pregovore počinje poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava.

Hrvatska, koja je nedavno zaključila pregovore, taj proces je počela redom, a prva poglavlja su se ticala ekonomskih oblasti i prava radnika. Pregovori o pojedinim ekonomskim poglavljima su trajali prosječno oko godinu i po dana.

Šta je Hrvatska morala da uradi

EU je od Hrvatske tražila značajne promjene u ekonomskoj oblasti, poput usklađivanja zakonodavstva u vezi sa kretanjem radnika u cilju da hrvatsko tržište bude otvoreno i za zapošljavanje građana iz ostalih država EU.

Hrvatska je morala da prije zatvaranja poglavlja o pravima radnika osigura jednake uslove za sve državljane EU kod započinjanja privrednih djelatnosti, bilo kao samostalno zaposlenih osoba ili kroz osnivanje kompanija.

Restrikcije i izuzeci u tom poglavlju, poput zahtjeva da se mora imati neko posebno obrazovanje za obavljanje neke djelatnosti, mogući su samo u strogo određenim slučajevima i moraju vrijedjeti jednako za sve nezavisno o državljanstvu ili prebivalištu.

Ovo je hrvatsko tržište rada potpuno otvorilo, čime su domicilni građani dobili oštru konkurenciju na svom tržištu.

Osim poglavlja vezanih za slobodu radnika i njihovo kretanje, Hrvatska je morala da pregovara i o slobodi kretanja kapitala iz zemalja EU kroz tu zemlju, uskladi računovodstvene standarde i prilagodi državnu reviziju na način koji će evropske kompanije izjednačiti sa hrvatskim.

Morali su da usklade i sistem javnih nabavki, a to poglavlje je bilo u blokadi, jer je Slovenija to uslovila rješenjem graničnog pitanja o razgraničenju na moru i kopnu.

U setu ekonomskih poglavlja su i ona koja tretiraju dio prava intelektualnog vlasništva, tržišne konkurentnost te finansijske usluge.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: