KAP-u fali najmanje 10 miliona za remont ćelija u Elektrolizi

Ukoliko ne nađe novog strateškog investitora u KAP, za Vladu Crne Gore bi remont mogao biti nova dodatna glavobolja
214 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Elektroliza, Foto: Luka Zeković
KAP, Elektroliza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.05.2012. 08:38h

Ruski menadžeri koji od kraja 2005. godine nedomaćinski gazduju najvećim crnogorskim izvoznikom Kombinatom aluminijuma nijesu blagovremeno obavili generalni remont čak 126 ćelija u centralnom pogonu u Elektrolizi, zbog čega je do kraja ove godine urgentno potrebno ulaganje od najmanje 10 miliona eura, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora u aluminijumskoj kompaniji.

Vijek jedne proizvodne ćelije u Elektrolizi obično je od četiri do šest godina, a dok je KAP bio državni bila je praksa da se skoro svakog mjeseca zbog generalnog remonta van pogona stavi nekoliko ćelija koje se remontuju dok se isto toliko uključi kako se ne bi gubilo na kontinuitetu proizvodnje.

Od kraja 2005. godine, kada je kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske preuzela upravljanje KAP-om situacija je sasvim drugačija, tako da značajan broj ćelija centralnog pogona nije uošte remontovan od kada su ruski investitori preuzeli aluminijumsku kompaniju.

Treba podsjetiti da proizvodna ćelija koja zahtijeva remont može da „procuri“, ali i proizvodi kvalitet metala značajno gori od predviđenog za rentabilnu prodaju metala.

Za generalni remont jedne ćelije potrebno je oko 80.000 eura, a KAP izgleda definitivno nema 10.080.000 eura potrebnih za generalni remont 126 „starih“ proizvodnih ćelija, što bi do kraja ove godine, ukoliko ne nađe novog strateškog investitora u KAP, za Vladu Crne Gore mogla biti nova dodatna glavobolja.

Predstavnik akcijskog kapitala države u bordu KAP-a Nebojša Dožić potvrdio je „Vijestima“ da je za generalni remont ćelija Elektrolize potrebno „najmanje 10 miliona eura“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: