Podnijeli stotine prijava ali su sve odbačene

Nijedan tender u Crnoj Gori do sada nije pao zbog korupcije ili sličnih krivičnih djela, jer je kako je kazao Mujević za to „krivac” zakon iz 2006.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 15:18h

Proces sprovođenja tendera od 2006. godine, kada je usvojen donedavno važeći zakon koji je uređivao tu oblast, bio je potpuno van kontrole Direkcije za javne nabavke, koja je, prema saznanjima „Vijesti”, podnijela na stotine krivičnih prijava zbog neregularnosti i sumnji u teža krivična djela.

Te prijave od nadležnih institucija, međutim, odbacivane su, pod izgovorom da Direkcija nema ustavna i zakonska ovlašćenja za takve aktivnosti.

Direkcija, sada Uprava za javne nabavke, od 1. januara ove godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o javnim nabavkama, ima mogućnost podnošenja krivičnih prijava, i, prema riječima njenog direktora Mersada Mujevića, ona će to i činiti u svakom slučaju u kojem procijeni da ima elemenata krivičnih djela i neregularnosti.

Konačno dobili ovlašćenja

Na pitanje zašto nijedan tender u Crnoj Gori do sada nije pao zbog korupcije ili sličnih krivičnih djela, Mujević je kazao da je za to „krivac ” upravo zakon iz 2006. godine, koji je nekadašnju direkciju za javne nabavke onemogućio u podnošenju krivičnih prijava.

"Mi smo pisali na stotine prijava, ali je svaka odbijena, jer Direkcija nije imala zakonsko pravo na to. Sada su, novim zakonom, stvari promijenjene i u narednom periodu ćemo svakako na to obraćati više pažnje", dodao je Mujević.

On je rekao i da Uprava ima veliku ulogu u otkrivanju namještenih poslova u ime države, i naveo da je i kroz analizu Agencije za antikorupcijsku inicijativu, Uprava prepoznata „kao ozbiljan organ državne uprave koji bi trebalo da da svoje rezultate”.

"Oni smatraju da mi treba više da se bavimo antikorupcijskom politikom. Novi zakon je dao te mogućnosti i vjerujem da ćemo vrlo brzo takve rezultate pokazati. Mi smo do sada dobijali značajan broj dopisa i anonimnih prijava i od civilnog sektora, što je procesuirano nadležnim institucijama", kazao je Mujević, poručujući i da kompanije kao ponuđači treba da budu hrabrije, jer su i institucije, prema njegovoj ocjeni, sve jače i efikasnije.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: