Bolje da oporezuju duge razgovore nego SIM kartice

Vladu sada ne može niko spriječiti da ostvari svoj naum, "ali im možemo natuknut da pogledaju član 109 Zakona o el. komunikacijama"
0 komentar(a)
telefoniranje, Foto: Zoran Đurić
telefoniranje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.04.2012. 18:14h

Najavljeni krizni porez na SIM kartice nije pravičan, a ostaje i nepoznanica šta tačno predstavlja uvećanje mjesečnog računa u iznosu od jednog eura, ocijenio je savjetnik za telekomunikacije u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) Predrag Boljević.

"Da li je ovo, nominalni porez, akciza ili davanje ostaje da nagađamo i da saznamo kad nam pristigne prvi račun. Ako je porez ili akciza ostaće na 1 euro, ali ako je davanje, tad je to svojevrstan vid usluge, koji podliježe obračunu PDV-a, odnosno umjesto 1 eura, pa nemojmo da nas začudi ako na računu dobijemo da nam je obračunat iznos od 1,17 eura" kazao je Boljević “Vijestima”.

On tvrdi da je Vlada mogla da nađe bolje rješenje kako bi popunila budžet.

"Da su, recimo, umjesto što su odrezali 1 euro po SIM kartici propisali akcizno zahvatanje kao kod cijene litra goriva, ne samo da bi zahvatanje sa socijalnog aspekta bilo pravičnije, o čemu zemlje razvijene demokratije jako vode računa, već bi i efekat po punjenje budžeta bio bolji i održiviji" dodao je Boljević.

Vladu, kako je naveo, sada ne može niko spriječiti da ostvari svoj naum, "ali im možemo natuknut da pogledaju član 109 aktuelnog Zakona o elektronskim komunikacijama".

"Ovaj famozni član, koji je kao i svi ostali pisan čisto radi "šminke", sadrži odredbe koje bi pomogle da nam ovo davanje lakše padne.Tek da se zna, da su u protekle četiri godine, opertori u Crnoj Gori nezakonito oduzeli od crnogorskih građana iznos od preko 60 miliona eura" rekao je Boljević, dodajući da će i njegov apel, "kao i desetine drugih usmenih i pismenih, javnih i privatnih, otići u vjetar".

Bonus video: