Vlada platila 23,4 miliona eura duga KAP-a i zadužila se 150 miliona

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je novinarima nakon sjednice vlade da nije riječ o dodatnom zaduženju, već da je to planirano budžetom za ovu godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 15:14h

Vlada Crne Gore platila je jutros iz trezora Ministarstva finansija 23,4 miliona eura Dojče banci naime kreditnih obaveza koje su preuzete od KAP-a, saznaju "Vijesti" nezvanično u zgradi izvršne vlasti u Podgorici.

Podsjetimo, prethodno predstavnici ruskog menadžmenta i uprave KAP-a nijesu željeli da potpišu tripartitni ugovor i u skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore omoguće isplatu ovog duga u polugodišnjim ratama do sredine 2015. godine.

Danas je, inače, bio posljednji dan da Ministarstvo finansija plati traženih 23,4 miliona eura duga KAP-a Dojče banci.

Od ukupne obaveze 22 miliona eura je glavnica duga, a 1,4 miliona eura dospjele kamate i ostali troškovi kredita

Formalno obavještenje o aktiviranju date državne garancije, odobrene za kredit KAP-a, Ministarstvu finansija je stiglo u ponedjeljak popodne oko 19 časova.

Od ukupne obaveze 22 miliona eura je glavnica duga, a 1,4 miliona eura dospjele kamate i ostali troškovi kredita.

Zaduženje od 150 miliona eura

Vlada je odlučila danas da se zaduži za 150 miliona eura kod "Kredit svis banke" i taj novac će potrošiti za finansiranje budžeta, za vraćanje duga i za fiskalne rezerve.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je novinarima nakon sjednice vlade da nije riječ o dodatnom zaduženju, već da je to planirano budžetom za ovu godinu u visini od 230 miliona eura.

"Tim zaduženjem državni dug će se povećati za 98 miliona eura, na 48% bruto društvenog proizvoda", kazao je Katnić

Tim zaduženjem državni dug će se povećati za 98 miliona eura, na 48 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dodao je on.

Katnić je ocijenio da je vlada obavila dobar posao, "imajući u vidu ograničena sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu i skupe kamate do 10 procenata".

Naveo je da je zajam kod "Kredit svis banke" na pet godina, sa odloženim periodom plaćanja od dvije godine i kamatom od oko osam procenata godišnje.

Bonus video: