Vlada će Dojče banci do kraja sedmice uplatiti 23,4 miliona

Dojče banka je kasno sinoć uputila Vladi Crne Gore formalno obavještenje o aktiviranju garancije
0 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock.com
euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.04.2012. 13:06h

Vlada će Dojče banci u predviđenom roku, odnosno do kraja ove sedmice, uplatiti 23,4 miliona eura po osnovu garancije datoj Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), saopšteno je iz Ministarstva finansija."Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona eura, od čega je 22 miliona glavnica, a 1,4 miliona dospjele kamate i ostali troškovi kredita. Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbijeđena iz budžeta Crne Gore", rekli su iz Ministarstva. Dojče banka je, kako su dodali, kasno sinoć uputila Vladi Crne Gore formalno obavještenje o aktiviranju garancije, izdate za kredit odobren KAP-u.Iz Ministarstva podjećaju da je Dojče banka prošle sedmice pokrenula preceduru ubrzane naplate cjelokupnog kredita KAP-a, nakon što je menadžment fabrike odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumijevao da Vlada preuzme dug.

Dojče banka je kasno sinoć uputila Vladi Crne Gore formalno obavještenje o aktiviranju garancije

Predstavnici ruskih partnera u Odboru direktora KAP-a nijesu htjeli da potpišu ugovor prema kojem bi Vlada u naredne tri godine otplaćivala KAP-ov Dojče banci, zbog čega će iz budžeta odmah morati da se isplati 23,4 miliona eura.

Mađari spremni da razgovaraju o otplati kreditaPostoji opasnost da se nakon aktiviranja garancija za kredit kod Dojče banke, aktiviraju i ostale date KAP-u, koje iznose oko 170 miliona eura sa kamatama. Na naplatu 30. aprila je dospjela rata kredita od 16,3 miliona eura kod OTP banke, a Mađari su tokom reprogramiranja duga u oktobru upozorili da će aktivirati svih 49,6 miliona eura garancije ukoliko ona ne bude izmirena u predviđenom roku. Mađari su, prema nezvaničnim informacijama, spremni da razgovaraju o otplati kredita po ugovorenoj dinamici, a neće aktivirati garancije.

Vlada bi ovog mjeseca trebalo da isplati 42,3 miliona eura garancija Dojče i OTP banci

Bonus video: