Statisova divlja gradnja naspram Svetog Stefana opet legalizovana

Budvanska Skupština praktično je blokirana već pet mjeseci i nije donijela novi plan privremenih objekata...
130 pregleda 6 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.05.2018. 06:41h

Ministarstvo održivog razvoja (MORT) produžilo je Plan privremenih lokalcija Opštine Budva, čime su i ove sezone legalizovane kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata koje je prije osam godina izgradila kompanija "Adritic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa u maslinjaku naspram Svetog Stefana.

Time će, kao i svih prethodnih godina, betonske građevine biti tretirane kao privremeni objekti, poput kioska ili frižidera za sladoled.

MORT-u novi zakon omogućuje da uzme stvar u svoje ruke, ali i činjenica da je budvanska Skupština praktično blokirana i da već pet mjeseci nije donijela Plan privremenih objekata koji bi bio drugačiji od prethodnih.

“Privremene lokacije će biti identične u centimetar kao što su bile prošle godine“, kazao je gradonačelnik Budve Dragan Krapović, navodeći da je od MORT-a dobio tumačnje o produženju važenja planskog dokumenta.

Svih prethodnih godina, opštinske DPS vlasti, na sugestiju Vlade, legalizovale su kroz planove Statisove betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima vešeraj, tehničke i ostale prostorije, neophodne za funkcionisanje grad-hotela “Sveti Stefan“. Građevine su prije osam i po godina izgrađene bez dozvole, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu „Budvanska rivijera“.

Nova opštinska uprava lani je, kako navodno ne bi poremetila odvijanje sezone, progledala kroz prste Statisu, zakupcu hotelskog kompleksa “Sveti Stefan - Miločer“.

Sekretarijat za urbanizam, na čijem je čelu Stevo Davidović, u septembru prošle godine sačinio je dopis, koji je potpisao Krapović, u kome se „Adriatic properties“ obevještava da građevine više neće biti uvrštene u plan privremenih objekata.

“Postoje objekti... koji ne mogu biti smatrani kao objekti privremenog karaktera... U četvrtom kvartalu ove godine pristupiti reviziji, odnosno izradi izmjena i dopuna Plana postavljanja privremenih objekata... za period do 31. decembar 2018, a kroz koju se neće dozvoliti postvaljanje perionice veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazena za tehničku vodu kao privremenih objekta“, navedeno je tada u dopisu.

Bonus video: