Novo zaduženje od naredne sedmice?

Trenutno je u postupku usaglašavanje ugovora i očekujemo da će biti potpisan tokom sljedeće nedjelje, rekao je Pavličić
120 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2012. 17:14h

Ministarstvo finansija je saopštilo da ne može da kaže koliko će poreski obveznici platiti švajcarskoj Kredit svis banci kamatu na kreditni aranžman od 150 miliona eura.

"S obzirom na to da kreditni aranžman još nije zaključen, ne možemo dati detaljnije informacije o uslovima kredita, ali će isti biti naknadno objavljeni. Trenutno je u postupku usaglašavanje ugovora i očekujemo da će biti potpisan tokom sljedeće nedjelje i da se u roku od tri dana od potpisivanja ugovora povuče novac", rekao je “Vijestima” pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić.

Od ukupno 150 miliona planiranog kreditnog zaduženja kod Kredit svis banke 50 miliona se odnosi na refinansiranje postojećeg duga prema toj finansiskoj instituciji.

"Imajući u vidu izuzetno otežane uslove zaduživanja, Ministarstvo finansija od posljednjeg kvartala prošle godine, preduzima aktivnosti kako bi definisali najbolji način zaduživanja za ovu godinu, odnosno našli najpovoljnijeg kreditora. U tom postupku Kredit svis je ponudio najpovoljnije uslove za zaduživanje, uz produženje ročnosti postojećeg kredita i dodatno valorizovanje zlata koje služi kao kolateral", rekao je Pavličić.

Nepovoljna situacija na tržištu kapitala

Ministarstvo finansija, načelno dogovorenu realizaciju aranžmana smatra dobro obavljenim poslom, naročito imajući u vidu krajnje nestabilnu situaciju na finansijskim tržištima za zaduživanje država, pogotovo onih sa neinvesticionim rejtingom kakva je Crna Gora.

Manjak u državnoj kasi po treći put se, između ostalog, realizuje kroz emisiju euroobveznica

"Trenutni uslovi za zaduživanje, odnosno situacija na tržištu kapitala nepovoljnija je čak i od one u junu 2010. kada su se javili prvi problemi sa Grčkom ili septembra 2008. kada je Liman braders bankrotirao", kazao je Pavličić.

Manjak u državnoj kasi po treći put se, između ostalog, realizuje kroz emisiju euroobveznica. Prethodne dvije emisije realizovane su u iznosu od 524 miliona eura (koji uključuje i kamate).

Bonus video: