Medojević: Brkoviću uzeti pasoš, iznio je pare

"Postoji i mogućnost da je, lično Milo Đukanović odlučio da preuzme imovinu Vektra Boke od Dragana Brkovića, koji je imao samo uslužnu ulogu"
87 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2012. 07:28h

Odluka Privrednog suda o uvođenju stečaja u kompaniju Vektra, još jedna je bestijalna pljačka ovog režima.

Prema našim podacima, Vektra je zajedno sa svojim kćerkama kompanijama podigla kredite između 150 i 200 miliona eura, a namjenski je uložila u Crnu Goru ne više od 50 miliona eura, računajući tu i cijenu koju je platila za privatizaciju HTP Boka, saopštio je “Vijestima” lider PzP-a Nebojša Medojević.

"Ostatak od 100 od 150 miliona eura je završio negdje na privatnim računima van Crne Gore. Ako se nad kompanijom Vektra sprovede uobičajeni postupak stečaja, bez pokretanja sveobuhvatne revizije poslovanja, korišćenja kreditnih sredstava, iznošenja novca na privatne račune van zemlje, onda će vlasnik Vektre biti bogato nagrađen sa više od 100 miliona eura koje je sklonio negdje na privatne račune.

Zbog osnovane sumnje da su vlasnici Vektre nenamjenski trošili kreditna sredstva i iznosili novac vani, preko naduvanih ili lažnih faktura sklopljenih sa svojim 'off shore shell' kompanijama, državni tužilac mora odmah, paralelno sa stečajnim postupkom da otvori krivičnu istragu i da oduzme pasoš Draganu Brkoviću, zbog osnovane sumnje da bi mogao da napusti zemlju i da bude nedostupan pravosudnim organima", istakao je Medojević.

On tvrdi da ”nema nikakve dileme da su u ovoj kreditnoj prevari uključeni i donosioci odluka u komercijalnim bankama, koji su, očigledno motivisani finansijskim kompenzacijama i provizijama, loše procjenjivali kreditni rizik i visinu kolaterala za 150 miliona eura”.

"Postoji i mogućnost da je, lično Milo Đukanović odlučio da preuzme imovinu Vektra Boke od Dragana Brkovića, koji je imao samo uslužnu ulogu, na način da se kroz stečajni postupak sa kreditorima nagodi o otkupu Vektrinog duga sa ogromnim diskauntom.

Tako bi Brković i Đukanović imali na privatnim računima vani ovih 150 miliona, a onda bi Đukanović kroz stečajni postupak kupio dugove Vektre kod banaka sa diskauntom od 70 do 80 odsto, za nekih 45-50 miliona eura. Da prevara bude kompletna, ovaj novac bi mogao da plati sa istih privatnih računa na koje su legle pare od kredita koje je uzimala Vektra.

Na ovaj način bi se Dragan Brković namirio za svoje usluge, najveći dio para bi završio kod Đukanovića, koji bi sada preko neke svoje ofšor kompanije postao novi vlasnik imovine Vektre. Naravno, sve ovo pada u vodu, ako državni tužilac pokrene istragu o načinu kako je Vektra koristila 150-200 miliona eura kredita - smatra Medojević.

Bonus video: