Kuznjecov upozorio Vladu da mu ne prijeti krivičnim prijavama

"Mislimo da su ovakve stvari nedopustive u civilizovanoj zemlji"
59 pregleda 0 komentar(a)
Kuznjecov, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kuznjecov, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2012. 08:24h

"Sporazum koji nam Vlada predlaže da potpišemo, u trenutnoj verziji, u suprotnosti je sa interesima KAP-a, njegovih vlasnika i zaposlenih. Njime se krše prava drugih banaka - povjerilaca KAP-a (OTP i VTB) i mogao bi dovesti do hitnog izmirivanja njihovih kredita, što KAP-u nameće nove obaveze, a isto tako sadrži potpuno neizvodljivu dinamiku otplate", saopštio je sinoć “Vijestima” predsjednik borda direktora KAP-a Aleksej Kuznjecov, odgovarajući na pitanje zašto nisu potpisali ugovor sa Dojče bankom.

Polazeći od toga, kako je objasnio, ne postoji mogućnost da potpišu ugovor u predloženoj verziji.

Kuznjecov prevario Vladu: Građani će platiti 22 miliona! >>>

"U cilju rješavanja situacije, predlažemo da se u najskorije vrijeme organizuje sastanak pravnih savjetnika En plusa, Vlade i Dojče banke", dodao je Kuznjecov.

Ukupne garancije iznose oko 124 miliona a sa kamatama Vlada bi mogla platiti i do 170 miliona eura.

Izjavu ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da će država u ponedjeljak protiv predstavnika CEAC-a podnijeti krivične prijave, ukoliko odbiju da potpišete ovaj ugovor, Kuznjecov je ocijenio kao pokušaj Vlade “da prijetnjom natjera članove Odbora direktora KAP-a da potpišu nepovoljan i u svakom smislu nerealan ugovor, i da, moguće je, na kraju okrive ruski menadžment za radnje, koje su povukle za sobom aktiviranje državnih garancija od strane OTP i VTB banke”.

"Ovo je nedopustivo u civilizovanoj yemlji"

"Mislimo da su ovakve stvari nedopustive u civilizovanoj zemlji", istakao je on.

Od maja 2011. godine predlagali smo Vladi plan spašavanja fabrike: produženje ugovora o isporuci električne energije i konvertovanje dugova u akcionarski kapital. Vlada gotovo godinu dana radije zatvara oči pred nadolazećim problemom

"Kao prvo, ugovor krši prava drugih banaka-povjerilaca KAP-a (OTP, VTB), i njegovo potpisivanje može dovesti do situacije da se zahtijeva hitna otplata kredita prema OTP i VTB. To faktički znači stečaj i zaustavljanje KAP-a. Mi smo protiv takvog razvoja situacije. Kao drugo, ugovor omogućava Vladi da podnosi neograničene sudske prigovore protiv KAP-a, ukoliko bude smatrala da trpi gubitke zbog realizacije ugovora.

KAP nije dužan da odgovara za potencijalne nekompetentne aktivnosti Vlade. Konačno, ugovor predviđa totalno nerealnu dinamiku otplate od strane KAP-a prema budžetu Crne Gore. Kao što smo više puta naglašavali, bez produženja važećeg ugovora o isporuci električne energije i bitnog smanjenja dugovanja, KAP će već u aprilu poslovati sa gubicima. Dakle, neće moći da plati. Kako KAP da na sebe preuzme obaveze koje ni u kom slučaju ne može da ispuni", pita se Kuznjecov.

Pokušavaju da prebace krivicu na menadžment

Kuznjecov smatra da je Vladi “kristalno jasno da KAP ne može da ispuni obaveze koje predviđa ova verzija ugovora”.

"Međutim, to je ne sprečava u pokušajima da nas natjera da ga potpišemo, koristeći se prijetnjom krivičnom prijavom. Smatramo da Vlada to čini kako bi na menadžment KAP-a prebacila krivicu za situaciju, nastalu u KAP-u, kao i eventualne posljedice po privredu Crne Gore.

Od maja 2011. godine predlagali smo Vladi plan spašavanja fabrike: produženje ugovora o isporuci električne energije i konvertovanje dugova u akcionarski kapital. Vlada gotovo godinu dana radije zatvara oči pred nadolazećim problemom.

Željeli bismo da Vlada javno ispriča kako će to KAP raditi, bez rješenja ova dva fundamentalna problema", kaže Kuznjecov.

Bonus video: