Kuznjecov pozvao Vladu da potpišu sporazum do petka

"Trenutno smo u kontaktu sa Dojče bankom, kako bismo na pravilan način strukturisali dogovor", rekao je Kuznjecov
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 17:27h

Predsjednik borda direktora Kombinata aluminijuma Aleksej Kuznjecov saopštio je da su "spremni do petka da potpišu tripartitni sporazum između Vlade, Dojče banke i KAP-a", u vezi izmirivanja 22 miliona eura kredita KAP-a, ali "uz uslov da iz njega budu izbrisani članovi, koji štete interesima KAP-a".

Taj dug KAP preuzela je država i platiće ga poreski obveznici.

"Vlada je, isključivo zbog svog sopstvenog nereagovanja, sada prinuđena da eksternim putem rješava problem otplate kredita", rekao je Kuznjecov

"Vijesti" su danas objavile da je Dojče banka poslala Kombinatu pismo kojim od menadžmenta te kompanije traže da im u roku od tri dana precizno odgovore kako planiraju da im vrate 22 miliona eura kredita. Podsjetimo, ruski članovi uprave nijesu željeli prošle sedmice da podrže na bordu dogovor Vlade i Dojče banke o izmirivanju kreditnih obaveza u ratamo do polovine 2015. godine.

Nećemo potpisivati sporazume koji idu nauštrb interesa akcionara

Kuznjecov je saopštio da je KAP “bio obavezan da dostavi dinamiku otplate kredita Dojče banci još prije skoro godinu dana – u maju 2011. godine”.

Uvjereni smo da KAP mora da radi stabilno, da se razvija, donoseći profit vlasnicima i doprinoseći procvatu Crne Gore i njenih stanovnika

Ipak, kako je dodao, Vlada od maja 2011. nije reagovala na njihove prijedloge, “zatvarajući oči pred nadolazećim problemom”.

"Posljedica toga je da je Vlada, isključivo zbog svog sopstvenog nereagovanja, sada prinuđena da eksternim putem rješava problem otplate kredita. Uz to, sada Vlada nama predlaže da potpišemo tripartitni sporazum, koji KAP-u nameće dodatne obaveze i rashode. U decembru-januaru je to bio milion eura za nekakve „usluge reprograma“; sada Vlada predlaže da sa svoje strane unaprijed budemo saglasni sa svim potencijalnim sudskim prigovorima".

"Nećemo potpisivati sporazume koji idu nauštrb interesa akcionara i zaposlenih u KAP-u. Mi smo trenutno u kontaktu sa Dojče bankom, kako bismo na pravilan način strukturisali dogovor, kao ustupanje Vladi duga prema Dojče, bez učešća KAP-a. U tom slučaju KAP neće imati dodatne gubitke (to jest, on će automatski dugovati Vladi Crne Gore ista ta 22 miliona eura) i najviše što će biti potrebno od KAP-a je izjava da on nema namjeru da bilo koga tuži u vezi sa zakonitim ustupanjem duga. U tom slučaju naš potpis nije potreban", istakao je Kuznjecov.

Osim za ova 22 miliona koje KAP duguje Dojče banci, Vladi tek slijede pregovori sa OTP bankom i VTB-om u vezi sa dinamikom otplate obaveza za koje je država garantovala

"Smatramo da je moguće da se jedna od ovih varijanti potpiše do kraja radnog vremena u petak. Uvjereni smo da KAP mora da radi stabilno, da se razvija, donoseći profit vlasnicima i doprinoseći procvatu Crne Gore i njenih stanovnika, i smatramo da postoji mogućnost za to", istakao je Kuznjecov i objasnio da Vladi nije potrebna njihova saglasnost da se kredit Dojče banci plati novcem poreskih obveznika Crne Gore već da je “to pitanje uzajamnih odnosa između Vlade i Dojče banke”.

Osim za ova 22 miliona koje KAP duguje Dojče banci, Vladi tek slijede pregovori sa OTP bankom i VTB-om u vezi sa dinamikom otplate obaveza za koje je država garantovala. OTP-u se duguje oko 42 miliona eura, a VTB banci 60 miliona eura.

Ako se aktiviraju garancije slijede prijave protiv odgovornih lica

"Zbog kršenja ugovora o zajmu od strane KAP-a, Dojče banka je poslala obavještenje menadžmentu KAP-a da više nije u mogućnosti da dalje odlaže aktivnosti vezane za postupak preuzimanja duga i da će, shodno tome, ubrzo proslijediti KAP-u i zvaničan zahtjev za ubrzanu naplatu kredita", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Imajući u vidu nedavne izjave predsjednika borda direktora koje potvrđuju zainteresovanost i brigu menadžmenta za budućnost kompanije, očekujemo da to pokažu na djelu u ključnom trenutku, odnosno da odgovorno ispune preuzete obaveze prema kreditoru.

"Ukoliko se to ne desi, država će, kao garant, biće suočena sa servisiranjem garancije i naš zadatak biće da izmirimo preuzetu obavezu prema međunarodnom partneru. Ministarstvo finansija preduzeće, u tom slučaju, sve aktivnosti kako bi se obaveza servisirala, uz očuvanje stabilnosti javnih finansija. Takođe ćemo, u slučaju aktiviranja garancije, a u cilju zaštite interesa države, podnijeti prijave protiv svih odgovornih lica koja su dovela do takve situacije", saopštili su iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: