Novak Medenica novi direktor RAE

Medenica je zamijenio Dragoljuba Draškovića, kojem je početkom marta istekao drugi direktorski mandat
222 pregleda 0 komentar(a)
Račun, Foto: EPCG
Račun, Foto: EPCG
Ažurirano: 21.03.2012. 08:49h

Regulatorna agencija za energetiku dobiće za nepunih deset dana zahtjeve Elektroprivrede i Elektroprenosa za određivanje cijena struje od 1. avgusta, kada ističu važeće, a odbor RAE nije u kompletnom sastavu.

U odboru su predsjedavajući Dragutin Martinović i član Branislav Prelević. Upražnjeno je jedno mjesto nakon što je sredinom februara istekao mandat Draganu Bojoviću.

Konkurs za izbor člana je zatvoren prije četiri mjeseca, ali Vladina komisija još nije predložila novog predstavnika za određivanje cijena, kojeg Vlada kandiduje Skupštini za izbor.

U međuvremenu, jedan od kandidata za člana RAE Novak Medenica, dosadašnji šef Službe za ekonomske poslove regulatornog tijela, od ove sedmice je direktor Agencije. To je „Vijestima“ potvrđeno u RAE. Izabrao ga je nekompletan odbor, uz prethodno aminovanje Vlade.

Medenica je zamijenio Dragoljuba Draškovića, kojem je početkom marta istekao drugi direktorski mandat. Drašković se prijavio za članstvo u odboru, a prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ najozbiljniji je kandidat za tu funkciju.

Iz Komisije je „Vijestima“ odgovoreno da formalno-pravno nema smetnji za funkcionisanje odbora, kao i da će „što prije“ predložiti trećeg člana RAE, a nisu saopštili razlog kašnjenja rangiranja kandidata. Na pitanje da li je tačno da će prvorangiran biti Drašković, iz Komisije kažu da to još ne znaju.

Osim Draškovića, za članstvo u odboru su se prijavili zamjenik direktora RAE Pero Vučković, bivši direktor „Pobjede“ Dragoljub Šarović i bivši direktor Distribucije Elektroprivrede Miroslav Vukčević.

Zakon o energetici obavezuje da komisija Vladi „najkasnije 30 dana od isteka konkursa“ predloži rješenje za odbor RAE, a taj rok je odavno prekoračen.

Prema saznanjima „Vijesti“, procedura izbora se odugovlačila da bi u vladajućoj koaliciji dogovorili ko treba da bude izabran.

Bonus video: