Njemci bi već iduće sedmice mogli Vladi uzeti 22 miliona

Vlada je 2011. na sličan način morala da plati 33 miliona eura Kredit svis banci za kredit koji je žirirala bivšem vlasniku Željezare
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 03:28h

Dojče banka je poslala Kombinatu aluminijuma pismo kojim od menadžmenta te kompanije traže da im u roku od tri dana precizno odgovore kako planiraju da im vrate 22 miliona eura kredita.

Ukoliko se to ne desi, kako saznaju "Vijesti" nezvanično, isto pismo bi već krajem ove sedmice moglo stići u Vladu Crne Gore, nakon čega bi već sredinom naredne sedmice Dojče banka mogla zatražiti prinudnu naplatu 22 miliona eura. Naplata ova 22 miliona mogla bi destabilizovati budžet.

Vlada je prošle godine na sličan način morala da plati 33 miliona eura Kredit svis banci za kredit koji je žirirala bivšem vlasniku Željezare.

Vladi tek slijede pregovori sa OTP bankom i VTB-om u vezi sa dinamikom otplate obaveza za koje je država garantovala

Juče popodne nije bilo moguće dobiti odgovor iz menadžmenta KAP-a na pitanje šta planiraju da urade u narednih nekoliko dana. Prvi čovjek stranog partnera En plus grupe i predsjednik borda KAP-a Aleksej Kuznjecov nije ni bio u Podgorici.

On je prije nekoliko dana nazvao "lažnim" izjave nekih crnogorskih funkcionera da bez njihovog potpisa Vlada ne može realizovati plaćanje Dojče banci.

"Odsustvo reakcije Vlade na plan spasavanja KAP-a koji smo predložili u maju 2011. je dovelo do toga da KAP nije mogao dostaviti Dojče banci i ostalim bankama plan izmirivanja ili restrukturizacije kredita. Uz to, KAP je nastavio da isplaćuje kamate po tom i drugim bankarskim kreditima. Vlada je odlučila da preuzme na sebe isplatu kredita Dojče banci. To je muški i pravilan korak - ako se zatvore oči na to da je potreba takvog koraka bila izazvana isključivo prethodnim radnjama, tačnije, nesposobnošću Vlade da djeluje blagovremeno", saopštio je Kuznjecov.

Osim za ova 22 miliona koje KAP duguje Dojče banci, Vladi tek slijede pregovori sa OTP bankom i VTB-om u vezi sa dinamikom otplate obaveza za koje je država garantovala. OTP-u se duguje oko 42 miliona eura, a VTB banci 60 miliona eura.

Galerija

Bonus video: