Grci prodali 15 odsto akcija KAP-a za četiri miliona eura

Izgleda da su najviše koristi od prošlogodišnje kupoprodaje akcija KAP-a imali investitori iz Hrvatske
0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2012. 19:15h

Na Montenegroberzi je prodato 15 odsto akcija Kombinata aluminijuma (KAP) za 3.983.997 eura.

Oko 1,59 miliona akcija KAP-a je u blok trgovini po cijeni od 2,5 eura posredstvom Podgoričkog brokera, prodao ADCAPITAL Montenegro, privatna firma grčkog biznismena Petrosa Statisa, a kupila ofšor firma sa Mauricijusa, koju je prilikom kupovine zastupala First Financial bank, saznaju “Vijesti”.

Kako saznaju “Vijesti” na tržištu kapitala, transakcija najvjerovatnije predstavlja realizaciju prošlogodišnjeg posla grčkog biznismena Statisa sa nesuđenim indijskim investitorima u KAP, iz grupacije milijardera Sajana Đindala, koji krajem prošle godine nijesu uspjeli da se dogovore sa kompanijom Olega Deripaske u vezi s preuzimanjem najvećeg crnogorskog izvoznika.

Po 29,4 odsto akcija u KAP-u imaju Vlada i CEAC Olega Deripaske

Nakon transakcija, izgleda najviše su koristi od prošlogodišnje kupoprodaje akcija KAP-a imali investitori iz Hrvatske koji su grčkom biznismenu svoje pakete akcija prodavali po rekordnoj prosječnoj cijeni od 3,7 eura.

Iz Vlade je nezvanično “Vijestima” saopšteno da u međuvremenu nije bilo nikakvih novih interesovanja Indijaca za ulaganja u KAP, nikšićke Boksite i novi izvor energije u Crnoj Gori te da jučerašnju transakciju sa tim ne treba dovoditi u vezu.

Đindal je Vladi Crne Gore tokom 2011. godine dao ponudu “uzmi ili ostavi”

Statisova privatna kompanija je u drugoj polovini prošle godine za Đindalovu kompaniju JSW imala odriješene ruke da kupuje akcije manjinskih akcionara KAP-a, ali nažalost do dogovora o preuzimanju Kombinata i Rudnika boksita nije došlo.

Dugovi ostali građanima

Đindal je Vladi Crne Gore tokom 2011. godine dao ponudu “uzmi ili ostavi” koja je podrazumijeva da Indijci uđu u KAP i nikšićke Boksite i od države dobiju koncesiju za ekploataciju rude na budućem rudokopu Maoče kod Pljevalja.

Zauzvrat država je morala da se obaveže da kompaniji JSW obezbijedi subvencionisanu struju za potrebe Kombinata sve dok Indijci na rudokopu Maoče kod Pljevalja ne izgrade Termoelektranu snege 500 megavata. Do tog posla, nažalost, nije došlo, a teret dugova Kombinata koji se mjere desetinama miliona eura u međuvremenu sve više pada na teret građana.

Po 29,4 odsto akcija u KAP-u imaju Vlada i CEAC Olega Deripaske.

Bonus video: