Kuznjecov da kaže kako ih je Vlada prevarila

"Rekao je (Kuznjecov) i da ih je Vlada prevarila 2005. kada su privatizovali KAP i da od početka imaju probleme", kazao je Mandić
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 20:06h

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu privatizacije će u ponedjeljak dati mogućnost predsjedniku Odbora direktora Kombinata aluminijuma (KAP) Alekseju Kuznjecovom da pred njima kaže sve što želi o problemima u tom preduzeću, od 2005. godine kada ga je En plus grupa privatizovala.

Predsjednik Komisije i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je na konferenciji za novinare kazao da je odlučeno da se ne izađe u susret zahtjevu Kuznjecova da pred poslanicima govori u Skupštini, ali da će imati priliku to da uradi na sjedinci Komisije kojoj će moći da prisustvuju svi poslanici, koji to budu željeli.

Kuznjecov je, podsjetio je Mandić, kazao da je pogrešna odluka koja je donijeta u Skupštini vezana za vraćanje KAP-a u državano vlasništvo i kojom treba da CEAC i En plus grupa “budu ispraćeni iz KAP-a kao loši upravljači”.

"Rekao je da je to štetna odluka kako za KAP tako i za cijelu Crnu Goru, zato što će pokrenuti nekoliko sporova i tražiti nadoknadu štete koja je procijenjena na 200 miliona eura, koliko bi građani Crne Gore trebalo dodatno da plate. Danas sam članove Komisije obavijestio da ću za ponedjeljak zakazati sjednicu i da ću uputiti poziv Kuznjecovu da prisustvuje i da nas upozna sa svim onim što je želio da saopšti u Skupštini, da mu mi kao članovi Komisije postavimo pitanja za koja procjenjujemo da je važno da dobijemo odgovor. Sjednici može da prisustvuje svaki poslanik i da aktivno učestvuje u radu, bez prava odlučivanja", kazao je Mandić.

On je podsjetio i da je Kuznjecov rekao da su oni 2005. godine prevareni i da na osnovu te početne prevare pa do danas imaju problem u odnosima sa Vladom i u poslovanju u Crnoj Gori.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

"Smatramo da je KAP i reprolanac koji je vezan sa njim, veoma važan za sve građane Crne Gore ali nam je za budućnost KAP-a neophodno da saznamo svu istinu i čujemo priču od obje strane. Prethodnih dana smo slušali premijera Igora Lukšića, ministre ekonomije i finansija, ljude koji predstavljaju one koji su potpisali ugovor 2005. godine i koji su KAP predali na upravljanje toj kompaniji. Važno je da čujemo i predstavnika te kompanije koji će nam reći sve što misli da je važno i što će biti zvanični stavovi kompanije", ocijenio je Mandić.

Očekuje opstrukcije o Telekomu

Komentarišući svoju raniju izjavu da bi u parlamentarnoj istrazi u vezi s privatizacijom Telekoma mogao biti saslušan i bivši premijer Milo Đukanović, Mandić je kazao da očekuje opstrukcije.

"Očekujem da će biti opstrukcije i želio bih da se usvoji Zakon o parlamentarnoj istrazi, a to je kod nas ustavna kategorija, imamo u poslovniku predviđen način kako se uspostavlja anketni odbor ali nemamo razrađen zakon i proceduru po kojem on funkcioniše. U petak ću na konstitutivnoj sjednici anketnog odbora predočiti predlog zakona, koji je sličan kao u drugim državama, gdje su precizirane obaveze svih koje pozove anketni odbor da prisustvuju, predviđene su i kaznene odredbe, kazne zatvora ako se neko ne odazove", kazao je Mandić.

Galerija